ČD: Zájem o autovlaky letos vzrostl, do června je využilo přes 6 500 motoristů

25.07.2013 13:07

České dráhy vypravují tři páry autovlaků směrem na Slovensko a jen za první pololetí jich využilo 6 561 motoristů, což představuje meziroční zvýšení o 672 přepravených vozidel.

ČD: Zájem o autovlaky letos vzrostl, do června je využilo přes 6 500 motoristů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Autovlakem míří do Popradu nebo do Košic většinou automobily, motorek bylo z celkového počtu 334. Zájem je především o noční spoje, na noční rychlík Šírava do Košic proto dopravce pravidelně nasazuje dva autovozy.

Autovlaky jsou dobrou alternativou pro motoristy, kteří si chtějí cestou na Slovensko odpočinout a v cílové stanici rovnou vyrazit vlastním vozidlem na cesty.„Každý den vypravujeme dva páry nočních spojů, mezi Prahou a Popradem a mezi Prahou a Košicemi. Další autovůz je na denním expresu Košičan, který jezdí z Prahy do Košic a zpět,“ říká Martina Katanská z Oddělení produktů a kvality ČD. „Přepravujeme osobní automobily do maximální výšky 2 metry a maximální hmotnosti 2,5 tuny včetně nákladu. Pokud jde o motocykly nebo motocykly s postranním vozíkem, jejich maximální délka je 3,8 metru. Čtyřkolky z bezpečnostních důvodů nepřepravujeme.“

Například řidič automobilu do výšky 1,6 metru zaplatí za jednu cestu z Prahy do Košic i s lůžkovým příplatkem do třímístného kupé 72,40 EUR, tedy podle aktuálního kurzu asi 1905 korun. Každý další spolucestující v autě pak 32 EUR, tedy zhruba 842 korun.

Jízdní doklady je možné zakoupit u všech mezinárodních pokladních přepážek v ČR a na Slovensku se zařízením pro elektronický výdej jízdenek v běžném předprodeji až 60 dnů před odjezdem.  Prodej rezervačních dokladů pro autovlaky končí vždy 2 hodiny před odjezdem vlaku z důvodu včasné nakládky automobilů do speciálního vozu na přepravu aut.

„Snažíme se vycházet zákazníkům vstříc a myslíme i na rodiny, které míří na Slovensko na dovolenou s dětmi. Ty se mohou během nakládky v pražském autoterminálu zabavit třeba omalovánkami, stolní hrou nebo sledováním pohádek. Samotní řidiči určitě ocení, že při vykládce v cílové stanici už nemusejí z autovozů couvat. Další novinkou pak bude možnost nákupu jízdních dokladů také přes náš eShop. Tuto změnu chystáme na podzim,“ doplňuje Jitka Kocyanová, vedoucí Oddělení produktů a kvality ČD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…