ČD: Železnice křižuje Pardubický Porter nebo Hutník

20.02.2016 13:30

Také v jízdním řádu 2016 nesou desítky vlaků jména významných osobností, regionů, řek, hor nebo hradů. Jméno vlaku si lze také koupit a použít ho k propagaci své služby či zboží. V letošním jízdním řádu nesou dálkové vlaky 169 různých pojmenování. Jsou mezi nimi i nová jména, například Petr Ginz, Jiří Bouda nebo Porta Moravica.

ČD: Železnice křižuje Pardubický Porter nebo Hutník
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy nabízejí komerční pojmenování pro vybrané vlaky již řadu let. Díky tomu získá zadavatel širokou publicitu svého jména nebo pojmenování produktu na stanicích a ve vlacích, včetně jízdních řádů a jejich vyhledávačů na internetu. Cena je pak stanovena na základě konkrétního případu, například podle typu vlaku, tratě a dalších faktorů. Cena za roční pronájem jména vlaku se pak pohybuje v řádu stovek tisíc korun za rok. V minulosti nesly vlaky například komerční názvy Přerovský Zubr, Klidná síla nebo Náchodský Primátor.

Novinkou letošního roku je například pojmenování Pardubický Porter. Jedná se o komerční název vlaku, který si zadala a zaplatila soukromá společnost. Díky tomu se nyní tento název ozývá každý den opakovaně na 14 nádražích včetně těch největších a nejfrekventovanějších jako hlavní nádraží v Praze, Pardubicích nebo v Brně. Název vlaku je také v jízdních řádech, při hledání spojení na internetu se objeví při každém vyhledání tohoto spoje po celý rok a cestující se s ním setkají na mnoha dalších místech.

Pojmenování vlaků má v Česku tradici od meziválečného období. V roce 1936 byl zaveden velmi rychlý vlak Slovenská strela. Další názvy vlaků přibyly po světové válce, například vlak Ostravan. V 50. a 60. letech vyrazily na tratě především mezistátní expresy, jejichž jména se stala během desetiletí provozu skutečnými symboly cestování do vybraných míst. Byly to například vlaky Vindobona, Hungaria, Meridian, Balt-Orient nebo Pannonia Express. 

Nekomerční názvy vlaků Českých drah vycházejí nejčastěji ze jmen významných osobností, které mají spojitost s místy na trase vlaku, jako jsou například Johann Strauss nebo Sobieski, z různých geografických míst, jako jsou řeky, hory nebo pohoří, například Berounka, Říp nebo Beskyd, či názvy zemí, měst nebo významných památek, které leží na trase vlaku, jako například Hungaria, Ostravan nebo Konopiště. Podobně volí jména také zahraniční železnice, nebo je nabízejí ke komerčnímu využití. Na Slovensku tak můžete cestovat například vlakem Horalky Sedita nebo Intersport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…