ČD investovaly v loňském roce do oprav nádraží na Moravě a Vysočině desítky milionů korun

23.01.2016 13:17

Přes plánovaný prodej části závodu Českých drah státní organizaci Správa železniční dopravní cesty vyčlenil národní dopravce nemalé finanční prostředky do nutných oprav nádraží.

ČD investovaly v loňském roce do oprav nádraží na Moravě a Vysočině desítky milionů korun
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Jen na Moravě a Vysočině proběhly nad rámec běžné údržby úpravy veřejně přístupných prostor pro cestující veřejnost za přibližně 26 mil. korun. Kompletně se také opravila výpravní budova v Uherském Brodě za 14 mil. korun a běží přestavba třineckého nádraží s předpokládanými náklady ČD ve výši 38 mil. korun. Celkově se tak vynaložené finanční prostředky blíží částce 64 mil. korun. Zlepšení se dočkalo na pět desítek nádraží. Další desítky milionů korun stojí ČD běžná údržba a provoz.

Velká část z 26 milionů šla na opravy střech, dlažby, čištění omítek, malování, výměnu dveří, oken nebo úpravu sociálního zařízení, ale také na likvidaci následků vandalství. „V rámci Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje jsme vynaložili přibližně 14 mil. korun, nejrůznější opravy se dotkly zhruba tří desítek nádraží. Finančně nejnáročnější je pokračující rekonstrukce třinecké výpravní budovy s podporou ROP Moravskoslezsko, kde se dodavatel zavázal dokončit práce k 31. březnu 2016. Práce na uherskobrodském nádraží ukončil zhotovitel s předstihem, v nadcházejících dnech po zavedení zkušebního provozu zpřístupníme prostory cestující veřejnosti,“ uvádí Gabriel Jursa, ředitel Regionální správy majetku ČD v Olomouci.

V Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina utratily České dráhy za opravy nad rámec běžné údržby cca 12 mil. Kč. „Z větších oprav se jedná především o opravu střechy v Zastávce u Brna, částečné zateplení fasády v Bystřici nad Pernštejnem či výměny oken, případně dveří v Nemoticích, Křenovicích horním nádraží a Blansku a dalších stanicích. Bezmála 2,5 mil. korun stály úpravy sociálního zařízení v pěti stanicích, téměř třičtvrtě milionu korun si vyžádala oprava vestibulu a vstupních dveří v Brně-Králově Poli,“ přibližuje Lubomír Křivánek, ředitel Regionální správy majetku ČD v Brně. Na jihu Moravy a na Vysočině zlepšily vložené peníze podmínky u dvacítky výpravních budov.

Nákladnější opravy na severní a střední Moravě jako opravy střech v Kojetíně, Dětmarovicích, v obvodu olomouckého hlavního nádraží, výměna oken v Rožnově pod Radhoštěm a Krnově, oprava rozvodů v Hranicích nebo také oprava kanalizace v Krnově, si vyžádaly náklady necelých 9 milionů korun. Mezi větší opravy patří výměna dveří k nadchodům na ostravském hlavním nádraží nebo oprava dveří na svinovském, přerovském a hranickém nádraží. V řadě stanic se opravovaly omítky nebo se čistila fasáda, např. ve Štítině, Napajedlích, Prostějově, Přerově, Frenštátu, Kopřivnici, Krnově či na obou opavských nádražích. Dále probíhaly úpravy sociálního zařízení v Rožnově i Frenštátu pod Radhoštěm a v Českém Těšíně. Jen tyto opravy přesáhly 5 milionů korun.

Na jižní Moravě a na Vysočině se ČD vedle větších oprav soustředily na zvýšení úrovně sociálního zařízení v Zaječí, Znojmě, Bzenci, Boskovicích či v Horní Cerekvi. Vstupní dveře se měnily také ve Velkém Meziříčí, Sokolnici, Hrušovanech nad Jevišovkou, Moravských Bránicích, Třebíči, Ždírci nad Doubravou, Hrušovanech či Modřicích. Opravovala se také hala kuřimského nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…