ČD loni přepravily rekordní počet cestujících se zdravotním hendikepem

18.01.2019 8:54

Zájem o cestování vlakem mezi lidmi se zdravotním hendikepem, například na vozíku, roste. Loni přepravily České dráhy rekordní počet 7 546 osob, které si svou cestu objednaly prostřednictvím objednávkového systému národního dopravce.

ČD loni přepravily rekordní počet cestujících se zdravotním hendikepem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Systém umožňuje cestujícím na vozíku, ale také nevidomým a dalším osobám se zdravotním postižením, rezervovat bezbariérová místa a zajistit asistenční služby při nástupu a výstupu u vlaku. Díky stále většímu počtu bezbariérových vlaků a nádraží je však skutečný počet přepravených cestujících s hendikepem nejméně dvojnásobný.

„České dráhy aktivně odstraňují bariéry v životě lidí s hendikepem. Loni jsme přepravili rekordní počet 7 546 registrovaných zákazníků, kteří si u nás objednali asistenční služby a rezervovali bezbariérová místa. Oproti roku 2017 to bylo o přibližně 1 300 osob víc. Skutečný počet přepravených zákazníků s hendikepem, především na vozíku, kteří potřebují u některých vlaků speciální asistenci například při použití plošin při nástupu a výstupu u vlaku, je však nejméně dvojnásobný. Řada lidí na vozíku totiž díky pravidelnému nasazení bezbariérových souprav a modernizaci stanic už ani nevyžaduje naši asistenci a cestuje bez předchozího objednání,“ upozorňuje Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah a náměstek generálního ředitele pro obchod.

Do provozu jsou zařazovány nové nízkopodlažní a bezbariérové soupravy umožňující snadný nástup nejen lidem na vozíku, ale také seniorům nebo rodičům s kočárky a malými dětmi. Pro nevidomé jsou vlaky vybavovány speciálními vysílačkami, které umožňují dálkové otevření nástupních dveří vlaku, hlášením stanic a informacemi v Braillově písmu. Pro neslyšící je stále více vlaků vybaveno vizuálními informačními systémy.

V jízdním řádu 2019 vypravují české dráhy 5 066 bezbariérových spojů s vozy upravenými pro cestování osob na vozíku, včetně např. bezbariérových toalet nebo plošin a ramp pro nástup a výstup těchto osob. Počet vozů vybavených místy pro cestující na vozíku u Českých drah překračuje počet 600. V současném jízdním řádu byly bezbariérové spoje nově zavedeny například na lince R 20 Praha – Děčín nebo na osobních vlacích Plzeň – Horažďovice předměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…