ČD před Vánoci posílí dopravu, ale o Vánocích se pojede jako ve svátek

22.12.2015 22:00

České dráhy tradičně se zahájením vánočních prázdnin a prodlouženého vánočního víkendu posílí především dálkové spoje.

ČD před Vánoci posílí dopravu, ale o Vánocích se pojede jako ve svátek
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Více vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc dodatečných míst navíc, bude do vlaků zařazeno v úterý i ve středu 22. a 23. prosince. Naopak během svátků a prázdnin pojede jako každý rok méně vlaků. Na Štědrý den bude denní provoz utlumen mezi 18. a 19. hodinou.

Více osobních vozů bude před Vánoci tradičně zařazeno do dálkových vlaků především z Prahy na Moravu a Slovensko. Některé spoje budou mít rekordní délku dosahující téměř 15 vagónů. Posíleny budou například vlaky EuroCity Radhošť, Vsacan, Jan Perner nebo expres Petr Bezruč z Prahy přes Pardubice a Olomouc do Vsetína a Žiliny nebo do Ostravy a Žiliny. Posilové vozy budou zavedeny také v rychlících mezi Prahou a Českými Budějovicemi, z Prahy do Plzně a dále do Klatov a do Chebu nebo z Prahy přes Ústí nad Labem do Karlových Varů a Chebu. Více vozů bude nasazeno také na motorové rychlíky, například z Prahy do Tanvaldu, z Kolína do České Lípy nebo z Olomouce přes Krnov do Opavy a Ostravy. Kromě toho budou ve vybraných důležitých železničních uzlech připraveny pohotovostní posilové vozy pro operativní posílení vlaků podle skutečné obsazenosti. České dráhy tak vypraví před Vánoci desítky posilových vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc dodatečných míst k sezení. 

I přes posílení mnoha souprav lze během nadcházejících hodin očekávat u některých spojů vysokou obsazenost, proto doporučujeme všem cestujícím, kteří plánují svou cestu ještě dnes, zítra nebo 24. prosince ráno, aby si bez odkladu zajistili rezervace míst. Rezervace doporučujeme také pro návraty z prodlouženého vánočního víkendu. Informace o obsazenosti některých spojů naleznete v závěru zprávy.    

Provoz vlaků na Štědrý den a o vánočních svátcích

Ve čtvrtek 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude mezi 18. a 19. hodinou postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední Pendolino z Prahy na severní Moravu odjede v 17:43 hod. V provozu však bude většina nočních mezistátních vlaků. Omezení se však dotkne např. spojů EN 444 / 445 Slovakia, který nepojede v úseku Bohumín – Košice.

V pátek 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, bude ale částečně slabší ranní provoz. Klasický sváteční provoz začne mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také 26. prosince na 2. svátek vánoční a v neděli 27. prosince.

V průběhu vánočních prázdnin až do prvních lednových dní je z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v jízdních řádech. Cestující žádáme, aby v knižních jízdních řádech věnovali zvýšenou pozornost údajům u čísla vlaku, kde jsou informace o vánočních omezeních, např. inverzní údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 označuje vlaky, které nejedou 25. prosince a 1. ledna, nebo poznámka 19 označující vlaky, které jedou v pracovní dny vyjma období od 23. prosince do 1. ledna atp. Poslední omezení se týká například některých regionálních vlaků mezi Hradcem Králové a Jaroměří, Litoměřicemi a Ústím nad Labem, Jirkovem a Žatcem nebo mezi Jihlavou a Horní Cerekví a na některých dalších tratích.

Obsazenost některých spojů podle rezervace míst (stav v noci z 21. na 22. prosince)

Prakticky zcela jsou vyprodány spoje autovlaku z Prahy do Popradu, Košic i Humenného na odjezdy dnes i zítra. V noci na dnešek bylo poslední volné místo na spoj do Humenného na odjezd 23. prosince.

Téměř zcela jsou vyprodána místa v lůžkových a lehátkových vozech z Čech na Slovensko pro odjezdy dnes a zítra, k dispozici bylo v noci na dnešek posledních několik volných míst.

Odjezdy dnes 22. prosince 2015

EC 174 Robert Schumann, Praha (10:27) – Hamburg (17:24), rezervováno cca 83 % míst
EN 445 Slovakia, Praha (22:00) – Košice (7:41), rezervováno cca 97 % míst
EN 443 Bohemia, Praha (23:09) – Humenné (10:33), rezervováno cca 70 % míst ve 2. třídě

Odjezdy zítra 23. prosince 2015

EC 125 Radhošť, Praha (9:24) – Žilina (14:29), rezervováno cca 70 % míst
EC 174 Robert Schumann, Praha (10:27) – Hamburg (17:24), rezervováno cca 80 % míst
SC 241 Pendolino Košičan, Praha (6:43) – Košice (14:05), rezervováno 98 % míst
EN 445 Slovakia, Praha (22:00) – Košice (7:41), rezervováno cca 70 % míst ve 2. třídě
SC 505 Pendolino, Cheb (6:44) – Ostrava (12:44), rezervováno cca 70 % míst
SC 511 Pendolino,  Praha (15:43) – Bohumín (18:52), rezervováno cca 80 % míst
IC 513 Opava, Praha (16:43) – Opava (20:08), rezervováno cca 80 % míst
SC 515 Pendolino, Františkovy Lázně (14:37) – Bohumín (20:52), rezervováno cca 85 % míst
IC 543 / EC 243 Vladislav Vančura / Roháče, Praha (13:06) – Košice (20:45), rezervováno cca 70% míst

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…