ČEIP se zaměří na podporu zdraví a prevenci s využitím nejmodernějších technologií

05.05.2016 21:34

České vysoké učení technické v Praze uspořádalo dne 4. května první setkání Českého ekosystému integrované zdravotně-sociální péče (ČEIP) v Národní technické knihovně v Praze.

ČEIP se zaměří na podporu zdraví a prevenci s využitím nejmodernějších technologií
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Zástupci ministerstev, univerzit, výzkumných center, pojišťoven, krajů, měst, obcí, pacientů, poskytovatelů péče, investorů, firem, zájmových sdružení a existujících platforem podpořili vznik nové platformy a záměr ČEIP posilnit spolupráci institucí i jednotlivců v oblasti poskytování zdravotní a zdravotně-sociální péče.

Český ekosystém integrované zdravotně-sociální péče je nově vzniklá autonomní platforma, která si klade za cíl podpořit implementaci procesních a technologických inovací v oblasti zdravotní a sociálně-zdravotní péče na národní úrovni. ČEIP navazuje na stávající aktivity institucí i jednotlivců v oblasti poskytování zdravotní a zdravotně-sociální péče. Cílem ČEIP je zajistit spokojenost klienta, který má dobrou zkušenost s úrovní poskytování zdravotní či sociální péče.

Pod vedením moderátora Jakuba Železného účastníci setkání diskutovali o současném stavu zdravotně-sociální péče v ČR a roli ekostystému a definovali klíčová témata, kterými se ekosystém bude zabývat a která budou předmětem dalších aktivit a setkání k tématu. 

ČEIP se stala členem mezinárodní platformy European Connected Health Alliance (ECHAlliance). Předseda aliance Brian O´Connor na setkání představil, jak podobné projekty fungují ve světě. „ECHAlliance vítá ČEIP v mezinárodní síti ekosystémů, která sahá od USA a Kanady přes Evropu až do Číny,“ řekl předseda ECHAlliance a dodal: „Těšíme se, že se budeme učit z vašich zkušeností a propojíme vás s ostatními ekosystémy, které jsou nyní i vašimi partnery.“

Zástupce ministerstva zdravotnictví Irska Kevin Conlon prezentoval úspěšný ekosystém v Irsku a možnosti jeho aplikace v ČR. Jan Komárek, zástupce Evropské komise, představil možnosti, jakými Evropská komise podporuje jednotlivé ekosystémy.

„Setkání ekosystému vnímáme jako důležitý krok na cestě k inovacím v oblasti zdravotní a sociální péče. Nyní se zaměříme na vyhodnocení příspěvků účastníků a začneme plánovat další aktivity ekosystému tak, aby co nejvíce reflektovaly potřeby zúčastněných stran. Zpětná vazba členů ekosystému je pro jeho směřování klíčová,“ uvedl Tomáš Vácha, člen iniciační pracovní skupiny ČEIP.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 119 studijních programů a v rámci nich 442 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2015 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 451 – 460. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Český ekosystém integrované zdravotně-sociální péče je vznikající autonomní platforma, která si klade za cíl posilnit spolupráci institucí i jednotlivců a zavádění procesních i technologických inovací v oblasti integrované péče na národní úrovni. Vytváří prostředí pro setkávání, propojování a komunikaci poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, firem, univerzit a výzkumných center, zástupců vlád, pojišťoven, krajů, měst a obcí, pacientů, investorů, zájmových sdružení, existujících platforem a dalších. Mezi hlavní aktivity ekosystému patří pořádání pravidelných seminářů, workshopů či kulatých stolů nad tématy, které si ekosystém sám určí, vyhledávání finančních příležitostí pro realizaci konkrétních projektů inovací v oblasti zdravotně-sociální péče. Skrze ECHAlliance má ČEIP možnost zapojit se do mezinárodní sítě ekosystémů integrované péče a zprostředkovat nejaktuálnější informace o vývoji a příležitostech v oblasti.

European Connected Health Alliance (ECHAlliance) je nezisková organizace, jejíž hlavní misí je propojovat zainteresované strany, vytvářet a posilovat partnerství za účelem zvyšování kvality a efektivity v oblasti poskytování zdravotní a sociální péče. V současné době má ECHAlliance přes 400 členů. Sdružuje přes 15 000 odborníků přes organizovaná setkání (přes 100 setkání ročně), mezinárodní akce (jako např. Mobile World Congress), online sociální síť a platformu pro spolupráci s názvem Connector. Propojuje 25 národních ekosystémů z Evropy, Severní Ameriky a Číny. Svým dosahem a zaměřením jde o unikátní a největší mezinárodní síť ekosystémů v oblasti zdravotně-sociální péče na světě. Jako hlavní nástroj pro dosahování své mise poskytuje ECHAlliance podporu při vzniku, fungování a propojování národních ekosystémů integrované péče, jakým se právě stává Český ekosystém integrované zdravotně-sociální péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …