CENTROPOL ENERGY: ERÚ se podle soudu dopustil nezákonnosti

14.07.2014 14:15

Energetický regulační úřad se dopustil nezákonnosti vůči společnosti CENTROPOL ENERGY, když jí loni v březnu udělil pokutu za údajné agresivní prodejní praktiky. Rozhodl tak Krajský soud v Brně. Ten rozhodnutí ERÚ zrušil a nařídil nové projednání, které musí respektovat soudní rozhodnutí.

CENTROPOL ENERGY: ERÚ se podle soudu dopustil nezákonnosti
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

CENTROPOL ENERGY žádal, aby Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové z března loňského roku. V něm regulační úřad udělil Centropolu pokutu 80 000 korun za údajně agresivní obchodní praktiky.

Spor se tehdy vztahoval k případu, kdy jeden ze zákazníků podepsal s Centropolem smlouvu o dodávkách plynu. Zákazníka ovšem následně kontaktoval jeho tehdejší dodavatel a přesvědčil ho, aby dodavatele neměnil. Zákazník tedy svůj podpis odvolal. Bohužel administrativní chybou se odstoupení od smlouvy nepodařilo včas zaregistrovat a zákazníkovi CENTROPOL ENERGY dodával po tři týdny plyn. Jakmile byla chyba identifikována, byla sjednána okamžitá náprava a přijata interní opatření k zamezení podobných nedopatření do budoucna. V každém případě ani v jediné fázi jednání se zákazníkem nedošlo k nezákonnému postupu, naopak Centropol udělal maximum pro nápravu administrativního nedopatření.

Energetický regulační úřad ani v rámci odvolacího řízení nerespektoval předložené důkazy ze strany Centropolu a udělil společnosti pokutu. Dodavatel energií se proto obrátil na soud, který mu dal nakonec za pravdu. V rozsudku se uvádí: „Žalovaný (ERÚ) se tedy podle zdejšího soudu při aplikaci zákona o ochraně spotřebitele na zjištěný skutkový stav dopustil nezákonnosti, vyvolané nesprávným výkladem především § 5a zákona o ochraně spotřebitele.“

Rozhodnutí ERÚ bylo zrušeno a vrací se k novému projednání. Žalovaný je povinen respektovat rozhodnutí soudu a zároveň zaplatit náklady řízení ve výši 21 000 korun.

Soud ve svém rozsudku došel k závěru, že v případu nedošlo k naplnění znaků agresivních obchodních praktik. „Aby naplněny byly, muselo by jít o jednání, které svým obtěžováním, donucováním, včetně použití síly nebo nepatřičným ovlivňováním výrazně zhoršuje možnost svobodného rozhodnutí spotřebitele,“ uvedl předseda senátu David Raus.

„Je to pro nás pochopitelně satisfakce, protože právě Centropol si zakládá na propracovaném systému práce s obchodníky v terénu a na etickém kodexu, který dodržují. Mrzí nás jen, že muselo dojít až k soudnímu jednání, protože regulátor odmítal slyšet naše argumenty,“ říká obchodní ředitel CENTROPOL ENERGY Lukáš Pokrupa.

CENTROPOL ENERGY, a.s. působí na trhu s elektřinou již od roku 2007 a je jedním z největších alternativních dodavatelů v České republice. Na trh se zemním plynem vstoupila společnost na začátku roku 2010. Zemní plyn a elektřinu dnes dodává více než 330 tis. zákazníků. Převážnou část odběratelů, zhruba 80 procent, tvoří domácnosti. Zbylých 20 procent tvoří města a obce, organizace státní správy či malé a střední firmy. Mezi významné zákazníky CENTROPOL ENERGY patří například ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, několik krajů a krajských měst. CENTROPOL ENERGY dodává energie také maloobchodní síti ENAPO, pražské ZOO, Lesům ČR, řadě nemocnic a dalších firem.

CENTROPOL ENERGY, a.s. je jednou ze společností patřících do skupiny CENTROPOL, která působí v energetickém sektoru již od roku 2002. Od roku 2013 se společnost dvakrát dostala do žebříčku Czech TOP 100 a stala se jednou z největších firem Ústeckého kraje. Tržby společnosti dosáhly v roce 2013 podle neauditovaných výsledků osm miliard korun, což je o třetinu více než v roce 2012. Do skupiny CENTROPOL patří také první plnohodnotný virtuální mobilní operátor zaměřený na domácnosti, který spustil své služby v září 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…