ČEPS: Česko-slovensko-maďarský trh se rozšíří o polský a rumunský

20.07.2013 15:28

Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko podepsali Memorandum o porozumění s cílem rozšířit společný česko-slovensko-maďarský trh o polský a rumunský trh.

ČEPS: Česko-slovensko-maďarský trh se rozšíří o polský a rumunský
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Zástupci regulačních úřadů (ERÚ, ÚRSO, HEA, URE a ANRE), provozovatelů přenosových soustav (ČEPS, SEPS, MAVIR, PSE a Transelectrica) a operátorů trhu (OTE, OKTE, HUPX, TGE a OPCOM) České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska a Rumunska dne 11. července 2013 podepsali Memorandum o porozumění o spolupráci na přistoupení Rumunska a Polska k propojenému česko-slovensko-maďarskému dennímu trhu s elektřinou.

Česká republika, Slovensko a Maďarsko provozují úspěšně společný denní trh s elektřinou (tzv. CZ-SK-HU Market Coupling) od 11. září 2012. Rumunsko a Polsko se rozhodly připojit se k tomuto třístrannému projektu s cílem podílet se na benefitech integrace a přispět tak k rozvoji jednotného evropského trhu s elektřinou. Propojení národních trhů s elektřinou na základě cílového modelu – tzv. Single Price Market Coupling pro denní obchody s elektřinou a implicitní alokace přeshraničních kapacit – by mělo zajistit harmonizovaný přístup k organizaci trhu, efektivnější využití přeshraničních přenosových kapacit, zvýšení konkurence na trhu, stabilizaci a konvergenci velkoobchodní ceny elektřiny a nárůst likvidity trhu.

Pentalaterální projekt nese anglické označení 5Market Market Coupling (zkráceně 5M MC) a bude rozvíjen v souladu s evropskými cíli a budoucí legislativou EU při respektování názorů a požadavků dotčených účastníků trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …