ČEPS: Zatmění Slunce problémy v české přenosové soustavě nezpůsobilo

24.03.2015 20:49

Částečné zatmění Slunce, které prošlo během dopoledne Evropou, neovlivnilo spolehlivost energetické soustavy. Česká přenosová síť zvládla výjimečný jev bez problémů. Přestože během opětovného najíždění fotovoltaických elektráren byli dispečeři připraveni i na regulaci konvenčních zdrojů, k zásahům nakonec dojít nemuselo.

ČEPS: Zatmění Slunce problémy v české přenosové soustavě nezpůsobilo
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

„Kvalita dispečerského řízení v celé kontinentální Evropě byla snad ještě lepší, než při standardních podmínkách,“ shrnuje předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Pro dispečery byl zásadní moment návratu výkonu fotovoltaických elektráren při skončení zatmění. Společnost ČEPS eviduje během jevu pokles z 1260 MW na 500 MW a následně pak návrat na zhruba 1580 MW.

„Vystačili jsme s regulačními výkony, které jsme měli k dispozici. Pouze jsme výjimečně aktivovali ručně dodatečné výkony,“ dodává člen představenstva ČEPS, a.s. Miroslav Vrba.

ČEPS, a.s. nakoupila na dnešní den dodatečné rezervní výkony na případné vykrytí odchylek, které mohlo zatmění Slunce způsobit. Náklady na toto opatření se pohybují v jednotkách milionů korun.

„Chtěli jsme mít stoprocentní jistotu, že situaci zvládneme. Hrozilo riziko, že by se mohly nakumulovat výpadky konvenčních elektráren. Vliv na naši přenosovou soustavy by ale taky měla nečekaná porucha v zahraničí. Právě proto jsme přenosovou síť zapojili do maximální kondice,“ dodává Vrba.

V Evropě je v současné době instalováno asi 90 GW jen ve fotovoltaických elektrárnách. Nejvíce jich mají v Německu a Itálii. V České republice nejsou solární zdroje energie zdaleka schopny pokrýt kompletní energetickou spotřebu, jedná se o doplňkové zdroje energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…