ČEPS opakovaně čelí náporu větrné energie z Německa

21.12.2014 16:18

Česká elektroenergetická soustava v současné době opět řeší problémy, které jsou spojené s neplánovanými přetoky větrné energie ze severní části Německa.

ČEPS opakovaně čelí náporu větrné energie z Německa
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Minulý týden naše přenosová soustava znovu čelila velkému náporu větrné energie z Německa, kde výroba ve větrných parcích dosahovala hodnot kolem 28 000 MW. Přes naši soustavu protékalo až 3 500 MW elektřiny, která směřovala na jih Evropy. Dispečeři společnosti ČEPS reagovali na tuto mimořádnou situaci přijetím řady opatření, jejichž součástí bylo i námi vyžádané zvýšení výkonu v rakouských a snížení výkonu v německých elektrárnách. Realizací těchto nápravných opatření se podařilo udržet bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy ČR.

K úspěšnému řešení takovýchto mimořádných situací významnou měrou přispívá i naše účast v projektu koordinačního centra TSC Net (Transmission System Operator Security Cooperation). TSC Net tyto společné akce několika provozovatelů přenosových soustav koordinuje a technicky podporuje. Situaci nám navíc komplikuje i fakt, že po nedávném působení extrémních klimatických vlivů na několika vedeních v nejvíce postižených námrazových oblastech došlo k poškození závěsů vodičů pod tíhou mnohatunových námraz. Několik vedení jsme již opravili, ale zbývající nemůžeme za současného zatížení naší soustavy vypnout pro provedení zbývajících oprav.

Vysoká výroba ve větrných elektrárnách na severu Německa by měla trvat i v následujících dvou týdnech. Pouze v Německu se očekává výroba kolem 30 000 MW. Z tohoto důvodu musíme předpokládat i vysoké zatížení naší přenosové soustavy přetoky elektřiny.

Dispečeři společnosti ČEPS se na tyto situace připravují a použijí všechna dostupná technická opatření pro udržení bezpečného a spolehlivého provozu celé přenosové soustavy ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…