ČEZ: Babička na kaskádě je opět v kondici

23.10.2014 15:31

Týden údržbových prací má za sebou nejstarší vodní elektrárna tzv. vltavské kaskády – Vrané nad Vltavou. Pravidelná komplexní diagnostika nejdůležitějších částí umožňuje poslední velké vltavské elektrárně ve směru na Prahu vyrábět ročně v průměru více než 60 milionů kWh elektřiny a pokrývat tak spotřebu 20 tisíc domácností.

ČEZ: Babička na kaskádě je opět v kondici
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Za dva roky oslaví osmdesátku, ale nikdo by jí to ani náhodou nehádal. Elegantní je totiž stejně jako v roce 1936, kdy celé vodní dílo Vrané nad Vltavou otevíralo s velkou slávou procesí v čele s prezidentem Edvardem Benešem. Díky pravidelné údržbě a průběžným modernizacím je nejstarší vodní elektrárna tzv. Vltavské kaskády dnes schopna vyrábět ze stejného množství vody více elektřiny. Poslední velké generální opravy soustrojí TG1 (rok 2009) a TG2 (2007) totiž znamenaly navýšení průměrné účinnosti o více než 5 % a růst průměrné roční výroby o 2,4 milionu kWh. Díky průměrné roční produkci 60 milionů kWh elektrárna dnes zásobuje 20 tisíc domácností v kraji na pomezí středních Čech a metropole.

Dvě soustrojí, každé o výkonu 8 MW, jsou nyní opět připravena roztočit vertikální Kaplanovy turbíny na 150 otáček za minutu a spolehlivě využívat energii vody ve prospěch člověka. Aktuálně dokončená oprava, která zaměstnala tým 10 specialistů, zahrnovala zejména diagnostiku blokového transformátoru a jeho čištění, diagnostiku proudových a napěťových transformátorů nebo kontrolu pohonů motorů a poruchové signalizace.

„Vodní elektrárna Vrané nad Vltavou patří k důležitým článkům vltavské kaskády. Pravidelné opravy, jakou byla právě ukončená akce, jsou nezbytnou podmínkou bezproblémového a bezpečného provozu poslední velké vltavské elektrárny před Prahou,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík.

„Po modernizaci řídicích systémů a ochran v lednu letošního roku a právě skončené údržbě předpokládáme další plánované opravy až počátkem příštího roku, kdy provedeme běžnou opravu celého soustrojí TG1 včetně prací v jindy nepřístupných vodních cestách. Těmi do elektrárny v plném provozu proudí 90 kubíků vody za vteřinu,“ přibližuje mezníky v životě vltavské „babičky“ Ivan Halva, vedoucí provozu vodní elektrárny Vrané nad Vltavou a starousedlík z Vraného v jedné osobě.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…