ČEZ: Černé uhlí ve vítkovických kotlích definitivně nahradil plyn

17.11.2019 15:21

Po loňské zkušební sezoně, která dopadla nad očekávání dobře, bude i letos vytápět domy, průmyslové areály a nemocnici ve Vítkovicích namísto černého uhlí mnohem ekologičtější plyn. Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, dokončila přeměnu vítkovické teplárny z černouhelné na plynovou a výrazně tím snížila emise škodlivin do ovzduší.

ČEZ: Černé uhlí ve vítkovických kotlích definitivně nahradil plyn
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nové ekologické řešení výrazně sníží emise síry, dusíku, tuhých znečišťujících látek i oxidu uhličitého. Konkrétně klesnou ročně emise oxidů síry o 410 tun (100 %), oxidů dusíku o 288 tun (93 %), TZL o 5,8 tuny (96 %) a C02 o 40 tun (82 %).

Dosavadní dva černouhelné kotle o celkovém výkonu 182 MW nahradil ČEZ plynovou kotelnou se třemi kotly a dvěma kogeneračními jednotkami, nově vznikla také výměníková stanice.

Teplárna je významným dodavatelem energií pro celou oblast Vítkovic. Mezi její zákazníky patří Třinecké železárny, Vítkovice Holding, Vítkovická Nemocnice Ostrava i domácnosti z vítkovické lokality.

„Modernizace teplárny je důkazem, že řešení ve stylu ESCO fungují. Vybírali jsme z několika možností, mezi kterými byla renovace stávajícího uhelného zdroje i výstavba nového černouhelného kotle,“ říká ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Michal Pastušek. „Výsledný projekt je nejekologičtější variantou. Ulevíme tak životnímu prostředí a zároveň zajistíme stále dostupnou cenu pro zákazníky.“

Do ekologizace teplárny investovala Skupina ČEZ 138 milionů korun.

Na počátku roku 2020 dojde k fúzi Energocentra Vítkovice, které dosud zajišťovalo provoz vítkovické teplárny, do společnosti ČEZ Energetické služby.

ČEZ ESCO (Energy Service Company), je dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Do ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ KLIMA, ČEZ Bytové domy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ČEZ Solární, Easy Power, Energocentrum Vítkovice, ENESA, EVČ, Hormen, KART a ČEZ Slovensko.

Společnost ČEZ Energetické služby (dcera ČEZ ESCO) zajišťuje komplexní služby v oblasti provozování energetických hospodářství, veřejného osvětlení, dodávky plynů, pitné vody, odpadní vody a provozování čistírny odpadních vod. Je dodavatelem energetických staveb a projektů energetických úspor pro municipality, průmyslové podniky a rozsáhlejší energetické celky ve všech oblastech.
Odborníci společnosti ČEZ Energetické služby navrhují projekty pro snížení energetické náročnosti za pomoci instalace chytrých řešení, realizují elektromontáže na napěťové hladině VN a VVN především v oblasti rozvoden a zabezpečují systematickou i poruchovou údržbu a opravy provozovaných zařízení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…