ČEZ: Den vody přilákal návštěvníky i o víkendu

18.03.2015 17:07

V rámci akce Den vody se do Informačního centra Obnovitelných zdrojů na „Hučáku“ a do malé vodní elektrárny v Hradci Králové podívalo během pátečního odpoledne a sobotního dne 234 návštěvníků.

ČEZ: Den vody přilákal návštěvníky i o víkendu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Den otevřených dveří v Informačním centru a na malé vodní elektrárně Hučák v Hradci Králové byl velmi úspěšný. Pro velké i malé návštěvníky připravili průvodci projekci filmu  „Malé vodní elektrárny na Labi“, zájemci měli možnost navštívit i  malou vodní elektrárnu Hučák, která v roce 2012 oslavila 100 let od uvedení do provozu. Lákadlem nejen pro malé návštěvníky, ale i pro dospělé, byla interaktivní expozice obnovitelných zdrojů věnovaná výrobě elektrické energie. K nejoblíbenějším atrakcím patřil model tornáda, model využití solární energie a  model využití síly větru. Sběratelé si mohli zakoupit turistickou známku, turistickou vizitku a nálepku.

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu rekonstrukce zařízení. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou dokonce ještě původní z roku 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily 3 Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s a Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Celá akce proběhla v pátek 13. března od 14 hodin do 18 hodin a v sobotu 14. března od 9 do 15 hodin. Vstup byl zdarma.

V pátek návštěvníci mohli využít i vláček, který jel od KC Aldisu, místa konání cestovního veletrhu, a návštěvníky dovezl až k „Hučáku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…