ČEZ Distribuce umožní další připojování výroben na západě Čech, otevřela uzlovou oblast Vítkov

02.09.2015 13:49

ČEZ Distribuce vychází vstříc požadavkům zákazníků na území Karlovarského kraje (okresy Cheb, Karlovy Vary a Sokolov), které je napájené z transformovny Vítkov. S platností od 1. září v této lokalitě umožnila nově připojovat výrobny k distribuční soustavě, zatím do vyčerpání kapacity 20 MW.

ČEZ Distribuce umožní další připojování výroben na západě Čech, otevřela uzlovou oblast Vítkov
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Oblast byla od roku 2007 uzavřena pro připojování nových zdrojů, vyjma dubna až června 2011, kdy byla uvolněná kapacita téměř okamžitě vyčerpána. Následně došlo k opětovnému uzavření. V prosinci téhož roku podepsala ČEZ Distribuce se společností ČEPS smlouvu o navýšení rezervovaného výkonu pro lokalitu Vítkov, a to s jediným cílem. Vyhovět žadatelům a umožnit připojování dalších zdrojů. Díky náročným technickým opatřením se podařilo částečně oblast otevřít již letos.

Na straně ČEPS se jednalo o prověření a následné zapojení modernizovaných vedení velmi vysokého napětí 220 kV do programu dynamického zatěžování (možnost více zatěžovat vodiče v závislosti na teplotě okolí a klimatických podmínkách). Aplikace této metody byla podmíněna na straně ČEZ Distribuce technickou úpravou dvou úseků vedení vysokého napětí, kde docházelo ke křížení vedení velmi vysokého a vysokého napětí. V těchto místech bylo nutné upravit vzdálenosti a konfiguraci fázových vodičů.

Kromě úpravy křižujících vedení museli energetici provést zkušební rekonfigurace zapojení uzlových oblastí velmi vysokého napětí Vítkov a Chrást, s cílem rozšířit odběrovou oblast a ověřit hodnoty napětí, zatížení, velikost úhlu spínání a dostupnost signálu hromadného dálkového ovládání (HDO). V současné době je ukončena realizační fáze a uzlová oblast Vítkov je otevřena pro připojení nových výroben elektrické energie.

I nadále je ovšem připojování nových zdrojů k distribuční soustavě na území Karlovarského kraje limitováno stávající kapacitou přenosové soustavy 220kV a provozními možnostmi uzlové oblasti Vítkov. Pro „neomezené“ otevření lokality Vítkov je do budoucna nutné vybudovat transformovnu 400 kV a přestavět stávající vedení 220 kV na 400 kV. Předpokládaný termín dokončení je září 2019 a ČEZ Distribuce vynaloží na tuto investiční akci přes 84 milionů korun.

ČEZ Distribuce, a. s., se sídlem v Děčíně provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 km s více jak 3,5 mil. odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…