ČEZ Distribuce umožní připojování výroben ve středních Čechách, otevřela uzlovou oblast Milín

03.11.2015 17:41

ČEZ Distribuce vychází vstříc požadavkům zákazníků na území Středočeského kraje (okresy Příbram, část okresu Benešov, Praha západ a Praha východ), které je napájené z transformovny Milín. S platností od1. listopadu v této lokalitě umožnila nově připojovat výrobny k distribuční soustavě, zatím do vyčerpání kapacity 10 MW.

ČEZ Distribuce umožní připojování výroben ve středních Čechách, otevřela uzlovou oblast Milín
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vzhledem k překročení limitních hodnot a nepovolenému přetoku výkonu do nadřazené soustavy byla oblast od roku 2009 uzavřena pro připojování zdrojů. Připojování výroben je na území těchto okresů limitována stávající kapacitou přenosové soustavy 220 kV a provozními možnostmi uzlové Oblasti Milín.

„Společnost ČEZ Distribuce intenzivně jednala s provozovatelem přenosové soustavy, společností ČEPS, o možnostech a technických opatřeních, které by umožnily tuto oblast otevřít. Výsledkem společných jednání je uzavření smlouvy o navýšení rezervovaného výkonu pro lokalitu Milín,“ říká Radim Černý, člen představenstva ČEZ Distribuce.

Smlouva byla uzavřena v květnu letošního roku a zavazuje obě strany realizovat do září roku 2023 rozsáhlá technická opatření spočívající mimo jiné ve výstavbě nové rozvodny 400 kV Milín, zaústění vedení 400kVa propojení s rozvoden 400kV a 110kV.

První vlaštovkou je tak dílčí otevření oblasti pro připojení výroben zatím do vyčerpání celkové kapacity uzlové oblasti 10 MW. Již k 1. 7. 2015 ČEZ Distribuce podmíněně otevřela tuto lokalitu pro přijímání žádostí o připojení výroben k distribuční soustavě s termínem připojení po 1. 11. 2015. Současně s tímto krokem energetici zahájili realizaci dohodnutých technických opatření. Na straně ČEZ Distribuce byly provedeny úpravy zapojení distribuční sítě tak, aby došlo k navýšení spotřeby v uzlové oblasti Milín. Opatření bylo realizováno změnou provozního zapojení dvou transformátorů 110/22kV v transformovně Slapy a přepojením napájení části distribuční sítě 22kV z uzlové oblasti Řeporyje do uzlové oblasti Milín. Součástí opatření na hladině vysokého napětí je i doplnění dálkové ovládaných prvků pro zajištění bezpečného a spolehlivého provozu přepojených oblastí. Na straně ČEPS byly instalovány speciální prvky na měření oteplení vodičů na modernizovaných vedeních a aplikována metoda „Dynamického zatěžování“ (možnost více zatěžovat vodiče v závislosti na teplotě okolí a klimatických podmínkách).

ČEZ Distribuce, a. s., se sídlem v Děčíně provozuje na území České republiky vedení v délce 162 583 km s více jak 3,5 mil. odběrných míst. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…