ČEZ: Druhý blok Temelína je opět v provozu, elektrárna pracuje na plný výkon

06.02.2024 10:04 | Tisková zpráva

5. února ráno obnovil druhý blok výrobu elektřiny. Výrobu elektřiny blok přerušil na pět dní kvůli výměně jednoho ze čtyř chladičů vnitřního systému generátoru v nejaderné části elektrárny. Plného výkonu blok dosáhl během dopoledne. První blok je v provozu na plném výkonu.

ČEZ: Druhý blok Temelína je opět v provozu, elektrárna pracuje na plný výkon
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Už v pátek technici vyměnili vadný chladič. Následně provedli potřebné kontroly a zkoušky zařízení. Turbogenerátor k přenosové soustavě dnes ráno při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Plného výkon blok dosáhl dnes dopoledne.

Odběratelů se krátkodobé odpojení bloku nijak nedotklo, náhradu zajistil ČEZ z jiných energetických zdrojů.

Turbosoustrojí v Jaderné elektrárně Temelín jsou největší v České republice. Každý z výrobních bloků disponuje sestavou jednoho vysokotlakého a tří nízkotlakých dílů turbíny na něž přímo navazuje elektrický generátor s maximálním možným výkonem 1125 MWe. Slouží k přeměně tepelné energie na elektrickou a prostřednictvím tzv. odběrů dodává páru do tepelných výměníků. Za nominálních podmínek proudí parovody k vysokotlakému dílu parní turbíny cca 5263 tun páry za hodinu o teplotě 273,6 °C, tlaku 5,8 MPa, obvodová rychlost lopatek nízkotlakých dílů přesahuje dvojnásobnou rychlost zvuku. Vychlazení celého soustrojí trvá řádově desítky hodin, v závislosti na dalších podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…