ČEZ: Důsledné kontroly hasičů mají úspěch, další půlrok bez požáru

24.08.2015 14:26

Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady ze Skupiny ČEZ 52 výjezdy, z toho dva v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS). Vyjížděli tak k dopravní nehodě u Bečova a k úniku motorové nafty, když u nákladního vozu odjíždějícího od nedalekého podniku Knauf praskla nádrž. Vzhledem k tomu, že velitel sboru Josef Hubač hodně vsází na účinnou prevenci, již pátým rokem v areálu elektrárny nehořelo.

ČEZ: Důsledné kontroly hasičů mají úspěch, další půlrok bez požáru
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Absolvovali jsme celkem 950 preventivních kontrol, 400 z nich se týkala provozu a dalších 550 konkrétního dohledu nad svařováním v místech s požárním nebezpečím. Takové kontroly se konají vlastně třikrát, a to před, během a po skončení prací,“ říká Josef Hubač, velitel Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s., s tím, že nikdy nebyly zjištěny vážné závady nebo neshody s provozním řádem elektrárny a plněním předepsaným opatřením. Případné drobné nedostatky pak byly vždy na místě odstraněny.

Jak dále velitel elektrárenských hasičů uvedl, z celkových 52 zásahů se pouze dva týkaly předlékařské pomoci, v obou případech se jednalo o řezné poranění ruky.Technická či technologická pomoc byla zapotřebí ve 28 případech. Tradičně se týkala vyprošťování osob uvízlých ve výtahu, odčerpávání vody či odvětrávání prostor. Čtyřikrát pak hasiči přímo dohlíželi na práci s otevřeným ohněm a v 16 případech se jednalo o takzvané ostatní zásahy. Sem například patřily plané poplachy.

V rámci Skupiny ČEZ mají hasiči za sebou i prověření havarijní připravenosti jednotky. Námětem cvičení bylo poškození olejového potrubí pod turbogenerátorem výrobního bloku 5, přičemž následný únik velkého množství turbínového oleje způsobil požár, když se dostal na rozpálené parovody. Na pomoc přitom byly povolány další dvě hasičské jednotky, a to HZS územního odboru Žatec a SDH města Postoloprty. Tomu ovšem již v dubnu předcházelo velké noční taktické cvičení, jehož základní scénář připravil sám Josef Hubač.

V Elektrárně Počerady působí 25 hasičů

„Simulovali jsme na zauhlování požár dopravníku po zadření válečku a tím i přetržení jednoho ze dvou pásů na přesypech T3A,B. Na základě informace po průzkumu na místě, požádal velitel zásahu Krajské operační a informační středisko HZS Ústeckého kraje o posilové jednotky. Jeho dispečer vyhodnotil požadavek tak, že na místo zásahu vyslal jednotky z územních odborů Žatec a Louny a také dobrovolné hasiče z Postoloprt,“ vrátil se do dubna Josef Hubač. Jak dodal, jak havarijní, tak i taktické cvičení mělo ověřit operativní pohotovost směnového inženýra při vzniku mimořádné události a také spolupráci požární hlídky s jednotkou Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s., a možnosti vzájemné komunikace a koordinace většího počtu jednotek ve složitém industriálním prostředí počeradské elektrárny.

„Taktické cvičení takového rozsahu děláme společně s kolegy z venku jednou, maximálně dvakrát do roka. Jednou ročně vždy proběhne i velké havarijní cvičení v rámci Skupiny ČEZ. Další cvičení jsou prověřovací a týkají se jen našich hasičů. Postupně je během roku absolvují všechny směny a jejich smyslem je ověřit fyzickou zdatnost a odolnost jednotlivců, připravenost techniky, dojezdové vzdálenosti a dostupnost v místě zásahu,“ uzavřel Josef Hubač.

V současné době působí v Elektrárně Počerady i s velitelem 25 hasičů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů, včetně velitele družstva. K dispozici mají cisternové vozy CAS 30 a CAS 16, zcela nový Mercedes Benz ATEGO CAS 20 a dopravní vozidlo. Samozřejmostí jsou špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Pokud zasahují v areálu elektrárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsou-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Zasahují přitom i na Mostecku, neboť Elektrárna Počerady leží přesně na rozhraní Lounska a Mostecka. Vždy jsou ale na místě jen do příjezdu dalších hasičských jednotek, po prvozásahu se vracejí zpět na základnu v elektrárně. Vzhledem k tomu, že Elektrárna Počerady se v rámci Skupiny ČEZ stala samostatným podnikem, byla stanice vyčleněna do samostatného Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s. (HZSp – EPC).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…