ČEZ: Elektrárny hlásí 100 tisíc virtuálních návštěvníků

29.02.2016 13:39

Fanklub virtuálních prohlídek elektráren čítá aktuálně více než 100 tisíc členů. Právě tuto hranici unikátních uživatelů prolomil komplet pohledů do zákulisí energetických provozů ČEZ umístěný na www.cez.cz. Celkem 17 lokalit nabízí návštěvu všech typů zdrojů.

ČEZ: Elektrárny hlásí 100 tisíc virtuálních návštěvníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Metu 100 tisíc unikátních návštěvníků včera pokořil komplet virtuálních prohlídek energetických provozů Skupiny ČEZ na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/. Počet zobrazených stránek současně atakuje hranici 180 tisíc. Pestré panoptikum energetických lokalit, mezi nimiž nechybí obě české jaderné elektrárny, obnovený uhelný zdroj, majestátní vodní elektrárny nebo tzv. chytré sítě ve Vrchlabí, dosud obsahuje 17 lokalit se zhruba 250 zastaveními.

Setrvale vysoká přízeňlaického i odborného publika stála za už třetí sérií cest k nejzajímavějším nebo běžně nepřístupným partiím elektráren, která měla premiéru loni na podzim. Fanoušci industriální on-line turistiky se tak nyní mohou jako ve skutečnosti podívat do zákulisí největší české paroplynové elektrárny v Počeradech, modernizované vodní elektrárny na lipenském jezeře, mělnického provozu dodávajícího teplo pro Prahu, černouhelné elektrárny v Dětmarovicích nebo půvabných šumavských vodních elektráren Vydra a Čeňkova pila. Letos na jaře edici doplní návštěva nového zdroje v severočeských Ledvicích – nejmodernější uhelné elektrárny v Evropě.

„Těší nás rostoucí zájem publika o technická řešení a místa, kde vzniká energie. Rádi proto jdeme s dobou a exkurze do našich elektráren a informačních center přenášíme z terénu i do světa internetu. Dáváme tím mimo jiné možnost návštěvy i všem zájemcům, kteří z nejrůznějších příčin nemohou dorazit osobně,“ říká členka představenstva a lídr CSR aktivit společnosti ČEZ Michaela Chaloupková. Elektrárny a informační centra Skupiny ČEZ v České republice každoročně navštíví desítky tisíc zájemců o energetiku.

Každá prohlídka startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel může pak na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektráren. To vše doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Projekt, který má i svou anglickou verzi, vznikl na základě spolupráce agentury CDI.CZ a specialistů provozu a komunikace Skupiny ČEZ. V roce 2014 byl nominován na Českou cenu za PR. Vydejte se i Vy do světa virtuálních prohlídek a poznejte místa, kde se rodí elektrická energie!

Bedekr ČEZ doporučuje: TOP 5 zážitků na virtuálních cestách elektrárnami

TEMELÍN, největší česká elektrárna, nabízí především pohled do reaktorového sálu a útrob 11metrové tlakové nádoby s vnitřními částmi reaktoru včetně aktivní zóny. Návštěvník ale může zvolit i prohlídku interiéru jedné ze 155 metrů vysokých chladicích věží o celkové hmotnosti 27,5 tisíce tun.

Pouze a jedině virtuální prohlídka ORLÍKu, největší klasické vodní elektrárny v České republice, umožní projít prostory, kde se za normálního provozu řítí stěží představitelných 150 kubíků vltavské vody za vteřinu nebo zajít do míst, kde „se v roce 1960 zastavila Vltava“.

Dvojice Igráčků provázíareálem první české jaderné elektrárny DUKOVANY. Návštěvníky čeká osmička majestátních chladicích věží viděných z výšky 300 metrů, sál s aktivní zónou reaktoru a 312 palivovými kazetami nebo chladicí věž, kde se odpaří 150 litrů vody za vteřinu. Ale také prádelna, která při běžné směně vypere 350 kg prádla nebo intimní prostory dozimetrické kontroly a hygienické smyčky.

Úchvatné panorama Jeseníků ale také obrovitá horní nádrž ležící na vrcholu hory Dlouhé stráně, největší reverzní vodní turbína v Evropě s instalovaným výkonem 325 MW nebo obrovitá podzemní kaverna strojovny velká jak hokejová hala! V čase přebytku elektřiny v síti vyčerpává elektrárna DLOUHÉ STRÁNĚ vodu z dolní do horní nádrže, aby jí v době energetické špičky o pár hodin později pustila do 500metrové hloubky na turbíny o celkovém výkonu 650 MW.

Elektrárna TUŠIMICE II se ve virtuální prohlídce představuje po grandiózní komplexní obnově, která zajistí její budoucí provoz podle současných evropských standardů přibližně do roku 2035. Účinnost elektrárny se zvýšila o 6 %, čímž dochází k 14% úspoře paliva na vyrobenou MWh. Emise oxidů dusíku se podařilo snížit o 70 %, emise oxidu siřičitého o 79 % a emise tuhých znečišťujících látek o 87 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…