ČEZ: Elektromobily budou celé září pomáhat neziskovým organizacím

07.09.2013 13:57

Dnes poprvé vyjely do ulic dva elektromobily od Skupiny ČEZ, které budou měsíc sloužit pracovníkům Diakonie ČCE a Hospicového občanského sdružení Cesta domů.

ČEZ: Elektromobily budou celé září pomáhat neziskovým organizacím
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V obou případech se jedná o vítanou pomoc při obsluze klientů. Každodenní využití elektromobilů neziskovými organizacemi pomůže otestování elektromobility v běžném provozu. Zároveň spojí šetrný přístup k životnímu prostředí s citlivým postojem k životu v mnohdy nelehkých situacích.
 
Fakt, že elektromobilita patří k současnosti a čím dál víc se prosazuje, dokazuje projekt Elektromobilita Skupiny ČEZ denně u řady partnerů. Nově k nim přibyly dvě neziskové organizace, které se starají o klienty v mnohdy svízelných životních situacích. Přitom právě v činnosti kolem počátku a konce života lidí je tolik důležitá flexibilita dopravy. Proto Skupina ČEZ nabídla Diakonii ČCE a Hospicovému občanskému sdružení Cesta domů možnost otestovat elektromobil v podmínkách terénní práce jejich pracovníků. „Elektromobily mají krom jiného výhod především nízké provozní náklady. Považuji to za stěžejní přínos pro neziskové organizace, které se mnohdy potýkají s problémy v oblasti financování,“ Pavel Cyrani, ředitel divize strategie ČEZ. Podobně se na elektromobilitu dívají i ve dvou zmíněných organizacích. „Pro nás je podstatné za klienty jezdit. Denně navštívíme 12 domovů, kde rodinám pomáháme zvládat péči o jejich malé děti s postižením. Najedeme tak běžně 500 kilometrů denně, ve čtyřech krajích ČR, z toho bezprostředně kolem Prahy zhruba 150 kilometrů. Úsporu na nákladech samozřejmě vítáme,“ říká Jakub Suchel, ředitel Diakonie ČCE v Praze – Stodůlkách. Souhlasně se k němu připojuje i Marek Uhlíř z Cesty domů: „Náš lékařský a sesterský tým se stará v nepřetržitém provozu o pacienty v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění, a to v jejich domácím prostředí. Doplnit vozový park na měsíc o elektromobil nám umožní otestovat jeho využití v provozu našeho typu zdravotnického zařízení.“ Hospic Cesta domů přitom ročně vykoná kolem 3000 návštěv u pacientů.

Mezi oběma neziskovými organizacemi tak panuje shoda na základním prvku jejich práce – dopravě za klienty, kteří je denně potřebují. Elektromobilita jim přitom dává jedinečnou možnost zároveň uspořit náklady na provoz. V Cestě domů už s tímto způsobem dopravy mají zkušenosti, protože používají elektrokola. „Projekt Elektromobilita Skupiny ČEZ je mimo jiné zaměřen na sběr zkušeností z provozu elektromobilů. Chceme zjistit, kde všude je tato doprava využitelná, co s sebou nese za požadavky a kde má případné slabiny. Denní péče s dojížděním za klienty je další oblastí, která má potenciál pro rozvoj této dopravy. Proto vítáme spolupráci s Diakonií i Cestou domů,“ dodává Pavel Cyrani.

Elektromobily budou neziskové organizace používat a testovat v plném provozu až do konce září 2013. Kde všude pomáhají, je možné sledovat na facebookovém profilu ČEZ fandí elektromobilům.

Projekt Elektromobilita ČEZ
Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita již v roce 2010 jako součást strategické iniciativy FUTUR/E/MOTION. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice více než 30 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců.
V rámci pilotního projektu je provozováno 40 elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, města Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz nebo Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.  
Jan Pavlů, mluvčí Skupiny ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…