ČEZ: Energii pro elektromobily nabízí také Karviná

18.06.2015 13:42

V centru Karviné byla v rámci aktivit projektu Elektromobilita ČEZ zprovozněna šestá veřejná dobíjecí stanice v Moravskoslezském kraji - v pořadí již 45. v Česku.

ČEZ: Energii pro elektromobily nabízí také Karviná
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Umožní řidičům elektromobilů doplnit energii jejich vozů. Karviná se loni na podzim zařadila mezi partnery projektu Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v ČR. Města na severu Moravy totiž sází na elektromobilitu především s cílem eliminovat zdroje znečištění ovzduší.

Na parkovišti u budovy C karvinského magistrátu v centru Fryštátu (rekonstruovaná budova bývalé banky) umožní nové zařízení Elektromobility ČEZ dobíjení dvou vozů současně, je vybaveno dvěma nezávislými zásuvkami – se standardem Mennekes s parametry dobíjení 32 A/400 V a běžnou "domácí" zásuvkou s parametry 16 A/230 V. V Moravskoslezském kraji dnes funguje celkem 7 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ – jedna rychlodobíjecí v Ostravě a 6 klasických.

Kromě ostravských stanic jsou „dobíječky“ k dispozici ještě v Havířově, Třinci a právě v Karviné. Další stanice jsou připravovány. V kraji také jezdí zhruba desítka elektromobilů v barvách projektu Elektromobilita ČEZ. Využívají je města Ostrava a Havířov a dále Krajský úřad Moravskoslezského kraje a společnost ČEZ Distribuční služby. Jednání o partnerství s dalšími městy v regionu jsou v pokročilém stadiu.

Jeden z elektromobilů používají také úředníci z Karviné. „Ekologická a levná doprava znamená nejen úsporu peněz, ale šetří i ovzduší. Proto jsme si pořídili elektromobil od ČEZu a nyní rádi poskytujeme zázemí pro veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily. Naši zaměstnanci už si elektromobil oblíbili natolik, že se na něj doslova stojí fronty a preferují jej před služebními auty na klasický pohon. Pořizovací náklady vozu byly pro nás nulové, ČEZ nám dal vozidlo do pronájmu. Jeho samotný provoz pak vyjde na pouhé desítky korun za měsíc,“ shrnuje dosavadní zkušenosti primátor města Tomáš Hanzel.

Podobně jako další velké sídelní celky v Moravskoslezském kraji sází i Karviná na rozvoj elektromobility a její popularizaci mezi domácnostmi i firmami. V budoucnu totiž může jít o jednu z cest, jak výrazně zlepšit stav ovzduší v regionu.

„Jsme rádi, že Karviná už nechybí na mapě tuzemské elektromobility. S 57 tisíci obyvateli se jedná o 15. největší město v ČR, které se navíc velmi angažuje v aktivitách směřujících ke zlepšení kvality ovzduší. Aktuálně máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k rozšiřování elektromobility v regionu,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu. Postupně nabídne i infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je dnes důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Společně se zprovozněnou stanicí v Karviné instaloval ČEZ v České republice celkem 45 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či radnic. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Třinci, Havířově nebo Chomutově. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland nebo automobilky jako Škoda Auto, BMW, Peugeot, Mercedes-Benz, Volkswagen, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

Víte, že …

- letos v období od ledna do května se v České republice registrovalo více než 160 nových elektromobilů

- v loňském roce se v tuzemsku registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen v posledním čtvrtletí roku bylo registrováno 100 nových elektromobilů (pro porovnání: za celý rok 2013 to bylo 37 vozů, tedy 6x méně)

- v roce 2014 byly nejprodávanějšími značkami v ČR VW (76 kusů), BMW (70), Nissan (32), Tesla (20)

- pokud bychom uvažovali všech 380 nově registrovaných elektromobilů v letech 2014-15 a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 850 tisíc kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 340 českých domácností)

- lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…