ČEZ: Evropská energetika potřebuje jasný směr

27.10.2014 17:29

Společnost ČEZ vítá závěry Evropské rady, jež vytvářejí obrysy směřování klimaticko-energetické politiky EU do roku 2030. Aby mohlo dojít k nápravě krize energetiky, je třeba stanovit jasná pravidla a směr, kam se má v budoucnu ubírat. Záviset však bude také na konkrétní legislativě, do které Evropská komise cíle pro rok 2030 promítne v první polovině roku 2015.

ČEZ: Evropská energetika potřebuje jasný směr
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Evropská energetika potřebuje ze všeho nejvíce stabilitu a dlouhodobou předvídatelnost, proto jsem rád, že Evropská rada přijala klimaticko-energetické cíle do roku 2030. Je ale důležité, aby byly konkrétní pravomoci ponechány v co největší míře jednotlivým státům, a to jak při implementaci celounijního cíle pro obnovitelné zdroje, tak i při nastavení cíle v oblasti úspor na primární či koncové spotřebě,“ uvedl Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Klimaticko-energetické cíle do roku 2030 přijaté Evropskou radou:

• Závazný cíl pro každou členskou zemi snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 % proti úrovni z roku 1990
• Na evropské úrovni zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na nejméně 27 % (pro výrobu elektřiny to představuje 47% podíl)
• Na evropské úrovni zvýšit energetickou účinnost o 27 %
• Závazný cíl pro propojení elektrifikačních soustav na úrovni 15 %

Evropská komise promítne tyto cíle do konkrétní legislativy v první polovině roku 2015. Pak teprve bude jasné, zda se má například cíl v oblasti úspor týkat primární či koncové spotřeby. „Úspora na spotřebě nám přijde v rozporu s ambicemi zvýšit energetickou bezpečnost. Zvýhodňovalo by to totiž plynové zdroje oproti jaderným, což nás ale zavazuje k vyšším dodávkám plynu. Současně by to ohrožovalo konkurenceschopnost průmyslu, což nemůžeme dopustit,“ vysvětlil Beneš.

Kromě nastavení cílů pro rok 2030 jako dlouhodobé vize EU je klíčová reforma systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS). K té by mělo dojít co nejdříve, ideálně již od roku 2017. Současně by měly být dříve backloadované povolenky staženy z trhu natrvalo. Mezi roky 2013 a 2030 by totiž mělo být vydáno 31600 milionů povolenek, přičemž celkový nedostatek bude jen 600 milionů, tedy 50x nižší.

„Osud energetiky mají v rukou bruselští úředníci, proto považuji za zásadní s nimi stále častěji jednat a sdílet s nimi poznatky o fungování energetiky v jednotlivých zemích. To jsme dělali v rámci Iniciativy Magritte a budeme v tom pokračovat i nadále,“ dodal na závěr Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…