ČEZ: Folkovky skončily, starosta Náměště předal šeky a ukončil festival

29.07.2013 20:27

V sobotu 27. července byl slavnostně ukončen festival Folkové prázdniny a byly také předány šeky nadačním fondům, které pomáhají onkologicky nemocným dětem a jejím rodinám.

ČEZ: Folkovky skončily, starosta Náměště předal šeky a ukončil festival
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Šeky na více než 200 000 korun, které „našlapali“ návštěvníci festivalu předal zástupcům obdarovaných organizací starosta města Náměšť Vladimír Měrka a člen správní rady Nadace ČEZ Vladimír Černý. Do sedel charitativních kol zasedlo během dvou dnů přes 400 návštěvníků a každý minutou šlapání předal svým rozličným výkonem finanční prostředky Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek při FN Brno (100 949 Kč) a nadačnímu fondu Josefa Zimovčáka „Na kole dětem“ (99 783 Kč).

Kromě finanční podpory nadačních fondů byl předán také šek na částku 5 000 korun, která pomůže obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku.

Festivaloví výletníci, kteří ve čtvrtek 25. 7. navštívili JE Dukovany a dalešický pivovar mohli přispět na výlet dobrovolnou částkou. Vybralo se 1 225 Kč, ČEZ částku čtyřnásobil a dorovnal na 5 000 korun. Z tvořivých dílen festivalu také vyšlo na padesát ručně zdobených tašek, které byly předány k prodeji do obchůdku tohoto sdružení v Ostravě.

„V Africe jsou dětem obtížně přístupné školy. Darovaná kola v tom mohou pomoci. V Ostravě opraví kola lidé, kteří by jinak těžko našli práci a pak kola převážíme do africké Gambie. Vzdělané dítě může uživit až 20 člennou rodinu,“ říká zástupce sdružení v Náměšti Jaroslav Hrubý.

Nadační fond Dětské onkologie při FN Brno Krtek podporuje od roku 1999 Kliniku dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a je její neoddělitelnou součástí. Jeho hlavní prioritou je zkvalitnění a zpříjemnění pobytu dětí v nemocnici, péče v průběhu trvání celé léčby a pomoc při vyrovnávání se s jejími následky. Nadační fond přispívá také na výzkum, vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu. Na Oranžovém kole pro něj návštěvníci Folkových prázdnin vyšlapali za dva dny částku 100 949 korun. „Část peněz využijeme na vybavení nové vyšetřovny Kliniky dětské onkologie a část na uhrazení nákladů spojených s rekondičními pobyty adolescentů s onkologickým onemocněním,“ řekl Michal Klaška z Nadačního fondu Dětské onkologie Krtek, který do pedálu statických kol šlápl v duelu s Josefem Zimovčákem.

Nadační fond Josefa Zimovčáka „Na kole dětem“ na podporu onkologicky nemocných dětí vznikl v roce 2010 jako benefiční součást mezinárodního sportovního projektu Na kole dětem. Jeho cílem je rozšiřovat možnosti solidarity, tolik potřebné finanční pomoci a podpory dětí v boji proti zákeřnému onemocnění. Svojí činností se zaměřuje především na sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů. „Výtěžek použijeme na uhrazení rekondičních pobytů, které dětem a jejich rodičům usnadňují překonávat traumata po náročné onkologické léčbě,“ uvedla Martina Střížová z Nadačního fondu Na kole dětem. Za dva dny vyšlapali návštěvníci festivalu fondu 99 783 korun.

Festival Folkové prázdniny to nebyly jen večerní koncerty v zámeckém parku. Vedle nich byly hojně navštěvovány také výtvarné a hudební workshopy, výstavy a happeningy. Zájemci se naučili základům hry na různé hudební nástroje, tvořili vlastní kresby, malby nebo sítotisky, ale taky psali texty a poezii. Rodičům pomohli s hlídáním dětí dobrovolníci - „oranžády“ se speciálními programy pro nejmenší v oranžovém stanu ČEZ. Na „Oranžový výlet“ do JE Dukovany a dalešického pivovaru se ve čtvrtek 25. 7. vypravilo 40 festivalových návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…