ČEZ: Handicapovaným účastníkům Handy cyklo maratonu pomáháme i na severu Čech

28.07.2015 15:37

Unikátní závod smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů Handy cyklo maraton odstartoval v úterý 28. července ve 12 hodin na pražském Václavském náměstí. Během 111 hodin musí 31 týmů ujet 2 222 kilometrů dlouhou trasu, která vede napříč Českou i Slovenskou republikou přes 26 kontrolních bodů.

ČEZ: Handicapovaným účastníkům Handy cyklo maratonu pomáháme i na severu Čech
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Na severu Čech týmy projedou například Libercem a Teplicemi. Třetí ročník závodu se jede za podpory Nadace ČEZ a pomáhá těm, co se teprve učí s handicapem žít.  Ze severních Čech je to například Vladimír Macháček z Liberce a Karel Caidler z Osečné.

Energetická společnost proto na start postavila hned tři týmy, a to za Nadaci ČEZ, Skupinu ČEZ a EPP Pomáhej pohybem. Společně s ostatními zdravými sportovci z dalších 28 družstev se tak energetici stali patrony lidí, kteří jsou teprve krátce po úrazu či nemoci upoutáni na vozík. Každý tým má „svého“ handicapovaného sportovního nadšence a kromě motivace a psychické podpory mu může vyhrát zajímavé ceny, ale hlavně mu zajistí účast na sportovním zážitkovém víkendu v přírodě.

V průběhu letošního ročníku náročného cyklo maratonu totiž mohou jeho účastníci, fanoušci i diváci pomoci čtyřem handicapovaným sportovcům nastoupit do příštího maratonu na vlastních kolech či zlepšit jejich zdravotní stav. „Stačí si stáhnout aplikaci EPP Pomáhej pohybem zdarma do mobilu a vyrazit na kolo, na procházku nebo si zaběhat. Po ukončení pohybové aktivity může každý věnovat vysportované body jednomu z handicapovaných sportovců a pomoci jim svým pohybem k vlastnímu stroji a svobodnému pohybu,“ vysvětluje Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ, která podpořeným sportovcům věnuje finanční příspěvek na sportovní vybavení.

Další novinkou letošního ročníku jsou tři speciální prémie, které odvážným cyklistům zpestří jejich pětidenní putování. Jednou z nich je vrchařská časovka, která je zavede až k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách. Při jednom z nejprudších stoupání u nás si sáhnou na dno sil, odměnou jim ale bude návštěva jednoho ze sedmi divů Česka.

Přes 2 220 km dlouhá trasa má začátek na Václavském náměstí a končí rovněž v Praze na Ladronce. Mezitím musí ovšem závodníci dojet přes Liberec, Jánské Lázně, Hostinné, Pardubice, Košumberk, Brandýs nad Orlicí, Dlouhé Stráně, Hrabyni, Ostravu, Žilinu, a Levoču až do Košic. Poté je čeká zpáteční cesta přes Kováčovou, Šúrovce, Piešťany, Uherské Hradiště, Brno, Kladruby, České Budějovice, Mariánské Lázně a Teplice v Čechách. Podrobná trasa zde http://www.111hodin.cz/mapa

Do cíle by měli jezdci dorazit v sobotu 1. srpna. Zde všechny účastníky a fanoušky Handy cyklo maratonu čeká bohatý odpolední program v podání pop-rockové kapely Mandrage, slovenského rapera Bekima  či blues-rockové kapely The Cell, dále soutěže a sportovní exhibice. Vstup je zdarma.

Pomozte handicapovaným do sedla s aplikací EPP! http://www.pomahejpohybem.cz/

Vlastimil Macháček z Liberce se od narození potýkal s vrozenou zrakovou vadou degenerativního charakteru, která později vyvrcholila naprostou ztrátou zraku. Ke sportu přičichl v době studií na Deylově konzervatoři pro zdravotně postižené, kde nejprve občas, později celkem pravidelně vyrážel na dálkové turistické pochody. Když se přestěhoval za prací do Liberce, začal se pravidelně věnovat turistice, běhání, v zimě běžeckému lyžování a nakonec i tandemu. Jezdí pravidelně o víkendech, v době letních prázdnin, ale i během školního roku s kolegou ze školy. Jeho kolo je už ale velmi staré a nevyhovující, přestože v loňském roce na něm absolvoval Handy cyklo maraton. Příspěvek Nadace ČEZ na tandemové kolo 40 000 Kč.

Karel Caidler z Osečné skončil po úraze v květnu loňského roku na invalidním vozíčku s diagnózou kvadruplegik. Cvičením se jeho stav postupně zlepšuje, byť ne tak rychle, jak by si přál. Cvičí denně několik hodin, postupně se zapojuje do práce. Pracuje jako grafik na Technické univerzitě v Liberci. V Centru Paraple si vyzkoušel veslovací trenažér a zjistil, že jej posilování nejen velmi baví, ale navíc mu posilování horní části těla usnadňuje přesun na vozík a do auta. A rád bych na něm cvičil každý den doma. Příspěvek Nadace ČEZ na veslovací trenažer 40 000 Kč.

Jaroslav Pilař z Kralup nad Vltavou žil život jako každý jiný. Byl zdravý, chodil do práce, do které rád jezdil na kole. A jedna taková podvečerní jízda z práce domů se mu stala osudnou, když mu nedalo přednost auto přijíždějící z vedlejší silnice. Diagnóza zněla rozdrcený 7. obratel, porušení míchy a ochrnutí na více než polovinu těla. V nemocnici strávil čtyři měsíce na spinální jednotce, poté strávil pět měsíců rehabilitací v Kladrubech. Jeho zdravotní stav se ale nezměnil. Poté si v Centru Paraple vyzkoušel handbike a uchvátilo ho to. Zase jezdí na kole, akorát už přitom nesedí, ale leží a užívá si to. Letos jede 111hodinový maraton za Český rozhlas a moc se těší. Našel novou motivaci pro život. Příspěvek Nadace ČEZ na elektro handbike 50 000 Kč.

Tomáš Kráčalík z Ostravy v dětství prodělal leukémii a poté několik operací spojených s odstraněním nádoru na mozku. Při operaci mu byl poškozen oční nerv a od dětství tak vidí zhruba na 10 %. V posledních letech jej naprosto pohltil sport, hlavně cyklistika. Ze začátku zkoušel jezdit na normálním kole, později si pořídil tandemové kolo a našel si vodiče. Od té doby se snaží co nejvíce trénovat i závodit. V loni jel Handy cyklo maraton poprvé a letos jede znovu. V současné době řeší nákup nového tandemového kola. To staré není silniční a navíc je velmi těžké.  Příspěvek Nadace ČEZ na tandemové kolo 50 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…