ČEZ: Hasiči z Elektrárny Počerady zažili pololetí plné preventivních kontrol

13.07.2013 15:17

Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady 101 výjezd.

ČEZ: Hasiči z Elektrárny Počerady zažili pololetí plné preventivních kontrol
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Sedmkrát přitom vyjížděli v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) a pouze jednou poskytovali v lokalitě elektrárny první předlékařskou pomoc. V případě požárů, jak v elektrárně, tak i v jejím okolí mají kolonku prázdnou. Jednou ovšem spěchali k údajně hořícímu kontejneru ve Vyškově, jak se ale ukázalo, nádoba na odpad byla netknuta.

„I to se někdy v rámci výjezdů započítaných do IZS stává, že se jedná o planý poplach, také ovšem mohlo jít o nějakého vtipálka, který zavolal na tísňovou linku. Opravdu nevím, každopádně jsme nemuseli zasahovat,“ konstatoval Josef Hubač, velitel Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady (HZSp – EPC). Jak dále uvedl, většinou se výjezdy v rámci IZS týkaly nového zdroje, tedy staveniště paroplynového cyklu. „V tomto případě šlo rovněž o jednu předlékařskou pomoc, kdy se zaměstnanci jedné dodavatelské firmy udělalo na pracovišti nevolno. Ostatní zásahy byly technického rázu, jako například vyproštění osob z výtahu. Jedenkrát jsme vyjížděli i mimo elektrárnu, a to odstranit po bouřce ze silnice spadlý strom.“

Technická či technologická pomoc hasičů přímo v lokalitě elektrárny byla zapotřebí padesátkrát, například se týkala odčerpávání vody po průtržích mračen, vyprošťování osob z výtahu, odvětrávání prostor a podobně. Asistencí a dohledů při práci s otevřením ohněm bylo pět. Ostatních výjezdů, mezi něž se řadí i plané poplachy, bylo celkem 38.

„Samozřejmě jsme nezapomněli ani na prevenci, v provozu jsme proto byli na celkem 135 kontrolách, během nichž nebyly zjištěny žádné vážné závady nebo neshody s provozním řádem elektrárny a plněním předepsaným opatřením. To samé jsme konstatovali i v průběhu dalších 212 kontrol, jež se týkaly vyloženě práce v prostorách se zvýšeným požárním nebezpečím. Na druhou stranu nás pro změnu během tematické kontroly prověřili kolegové ze žateckého územního odboru HZS ČR. I my jsme prošli, neboť nebyly u nás shledány žádné závažné nedostatky porušení zákona a vyhlášky,“ poznamenal spokojeně Josef Hubač.

To samé se týkalo i květnové prověření havarijní připravenosti jednotky, kdy v administrativní budově, konkrétně v laboratořích vznikl simulovaný požár s podezřením na únik plynů. Mimořádnou událost řešil směnový inženýr ve spolupráci s jednotkou HZSp – EPC. Zaměstnanci elektrárny byli přitom rozhlasem vyrozuměni o vzniku mimořádné události a směnový inženýr vyhlásil evakuaci všech osob z administrativní budovy. Cvičení se zúčastnila také jednotka Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze Žatce, jejíž členové měli za úkol vytvořit kvůli úniku plynů dekontaminační pracoviště. „Jednalo se hlavně o prověření součinnosti havarijního štábu elektrárny, naší jednotky a jednotky z územního odboru v Žatci,“ uzavřel Josef Hubač.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…