ČEZ: K elektřině a teplu v Temelíně přidali i ekologické cukroví

09.12.2019 18:01

Skoro padesát kilo perníčků a lineckého cukroví vzniklo o víkendu v Jaderné elektrárně Temelín. Na rozdíl od vysoce kvalifikovaných zaměstnanců ale vánoční dobroty vyráběly děti. Využily při tom ale bezemisně vyráběnou elektřinu z jednoho ze dvou největších českých energetických zdrojů.

ČEZ: K elektřině a teplu v Temelíně přidali i ekologické cukroví
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Skoro stejně jako v běžné české domácnosti to o víkendu vypadalo v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín. Míchalo se zde těsto, trouby jely naplno a vzduchem se míhaly vykrajovátka a nože na marmeládu. Dětí, které se ale do typického vánočního pečení zapojily, byly ale téměř dvě stovky a pekly výhradně na elektřině přímo z jaderného zdroje.

„Máme výhodu v tom, že infocentrum, jako nedílná součást jaderné elektrárny, funguje takzvaně na vlastní spotřebu. Můžeme tedy stoprocentně garantovat, že původ elektřiny je skutečně bezemisní. A využíváme toho právě při osvětě, týkající se ochrany klimatu a vůbec udržitelného rozvoje,“ vysvětluje vedoucí skupiny vnitřních a vnějších vztahů Temelína Jana Gribbinová.

Přestože několik desítek kilogramů cukroví „zmizelo“ už v procesu výroby a část si děti odnesly domů, malý zbytek jejich produkce budou moci ochutnat někteří zaměstnanci na pravidelných poradách v Temelíně i Praze. Akci organizátoři spojili s večerními projížďkami elektrárnou a také apelem na bezpečnost.

„Bezpečnost je pro zaměstnance a dodavatele nejvyšší priorita. A jedním ze způsobů, jak jim to můžeme připomenout, je dát jejich dětem do rukou nůž a pustit je k horké troubě. Samozřejmě děti o bezpečnosti a hygieně poučujeme, dohlížíme na ně, ale zároveň je to i apel na rodiče, aby se sami chovali tak, jak to chtějí po svých dětech,“ říká vedoucí infocentra Hana Marečková.

V Temelíně nešlo v posledních dnech o jedinou vánoční akci. Zaměstnanci si minulý týden mohli dát kávu s ředitelem, nebo nakoupit na tradičních adventních trzích chráněných dílen. Samotného provozu se tyto akce ale nijak netýkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…