ČEZ: Králem Energetické maturity se stal Vladimír Macháček ze SPŠ v Ústí nad Labem

27.04.2019 15:06

Energetickou maturitu v Elektrárně Tušimice má za sebou 39 středoškoláků z 12 partnerských škol Skupiny ČEZ. Během tří dnů se všichni seznámili se vším, co nějak souvisí s výrobou elektrické energie.

ČEZ: Králem Energetické maturity se stal Vladimír Macháček ze SPŠ v Ústí nad Labem
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 Po absolvování závěrečného testu z právě nabitých vědomostí se králem Energetické maturity 2019 stal Vladimír Macháček ze Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem.

„Již po desáté jsme na Energetickou maturitu Skupiny ČEZ v Elektrárně Tušimice pozvali z partnerských škol ty nejlepší, co mají vážný zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Mnozí také chtějí po opravdové maturitě dál studovat na některé z vysokých škol technického zaměření. Zájem o prožití tří dnů v Elektrárně Tušimice je přitom takový, že mnohdy musí pedagogové i mezi těmi nejlepšími žáky opravdu vybírat,“ říká Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ.

Všeobecné informace o elektrárně a seznámení se s jejím provozem jsou vždy hlavní náplní Energetické maturity. Znamená to, že její účastníci absolvují v Návštěvnickém a vzdělávacím centru Elektrárny Tušimice různé přednášky, během nichž je lektoři z řad zkušených provozních zaměstnanců i vedení elektrárny zasvěcují do tajů výrobních i nevýrobních provozů. „Letos vůbec poprvé je se svými aktivitami seznámili i zástupci dvou významných dceřiných společností. Byly to ČEZ Energetické produkty a společnost Martia. První zajišťuje komplexní služby v oblasti zadního palivového cyklu, tedy v oblasti dalšího zpracování a využívání vedlejších energetických produktů jako jsou popílek, energosádrovec, struska či stabilizát. Druhá má díky svému zaměřením na služby v oboru elektro, měření a regulace na starost údržbu s tím spojených elektrárenských zařízení,“ dodává Martin Klacián.

Do Elektrárny Tušimice letos přijeli žáci ze SPŠ a VOŠ Kladno, SPŠ Ústí nad Labem, VOŠ a SPŠ Děčín, SPŠ Emila Kolbena Rakovník, ESOZ Chomutov, SPŠSE Liberec, SPŠ Ostrov, SPŠEI Ostrava, SOUE Plzeň, VOŠ a SPŠE Františka Křižíka, Praha 1 a  SŠT Most.

Z 39 „maturantů“ se ovšem mohl stát Králem energetické maturity jen jeden.  Absolutním vítězem se stal Vladimír Macháček ze SPŠ Ústí Labem. Druhé místo obsadil jeho spolužák Lukáš Petříček a třetím byl Lukáš Fulneček ze SPŠEI Ostrava.

„Energetická maturita, kterou Skupina ČEZ pořádá pro žáky z partnerských škol, je přínosem pro obě strany. Studenti elektrooborů si u nás prohloubí své znalosti, jež poté mohou zúročit u opravdové maturity či během přijímacích zkoušek na vysokou školu. Třídenní pobyt v elektrárně pak u některých z nich třeba i probudí zájem věnovat se hlouběji studiu zaměřenému právě na energetiku. Tím si vlastně vychováváme novou a hlavně mladou krev, která je zapotřebí v energetice i jiných technických oborech všeobecně. Tedy nejen ve Skupině ČEZ. Jsem proto rád, že školy k nám opět vyslaly své nejlepší studenty, co mají během celého školního roku opravdový zájem o fyziku a další přírodovědné předměty. Ostatně to dokazuje úspěšnost všech během závěrečného „maturitního“ testu. Bodové rozdíly byly minimální, tudíž rozhodoval čas. Mně nezbývá, než všem popřát, aby za rok či dva stejně tak bravurně zvládli i maturitu opravdovou,“ uzavřel Otakar Tuček, ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…