ČEZ: McDonald´s ve spolupráci s námi instaloval už 20 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily

04.07.2020 16:22

Restaurační síť McDonald´s umožňuje svým zákazníkům z řad řidičů elektromobilů rychlé dobití baterií vozů. Ve spolupráci se Skupinou ČEZ průběžně pokračuje ve zprovozňování veřejných rychlodobíjecích stanic ABB ve vybraných lokalitách po celé České republice. Nejnovější stojany fungují v areálu restaurace na 35. km dálnice D11 u Vrbové Lhoty ve směru na Hradec Králové. Celkem McDonald´s ve spolupráci s ČEZ instaloval už 20 rychlodobíjecích stojanů v 11 lokalitách v šestici krajů České republiky. Infrastruktura vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF).

ČEZ: McDonald´s ve spolupráci s námi instaloval už 20 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Společnost McDonald´s na globální, evropské i tuzemské úrovni usiluje o zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Podpora elektromobility je proto logickým krokem. Díky aktuální rychlodobíjecí technologii navíc propojení široké sítě restaurací McDonald’s s ČEZ dává ještě větší smysl. Zákazníci si mohou během návštěvy dobít nejen energii svoji, ale i tu ve svém elektroautě. V šestici krajů je nyní řidičům elektromobilů k dispozici celkem 20 stojanů u 11 restaurací. Rádi bychom pokračovali ve spolupráci i v dalších lokalitách, zejména ve městech a u dálnic,“ řekla Ivana Prosecká, ředitelka financí a developmentu McDonald´s ČR.

„ČEZ je s více než 200 veřejnými dobíjecími stanicemi provozovatelem největší tuzemské sítě, McDonald´s zase jedničkou a zavedenou značkou na trhu rychlého občerstvení. Naše dosavadní spolupráce má významný přínos v rozšiřování sítě dobíjecích míst. Restaurační řetězce jsou zejména díky dostupnosti a vhodnému zázemí logickými místy pro dobíjení elektrických aut. Evropský grant z programu CEF pro oblast Doprava nám pomáhá výstavbu sítě rychlodobíjecích stanic výrazně urychlit,“ uvedl Pavel Čmelík, ředitel útvaru řízení rozvojových projektů.

Historicky první veřejná dobíjecí stanice ČEZ u restaurace McDonald´s začala fungovat 22. srpna 2012 u pobočky na Evropské třídě v Praze. Tamní stojan tzv. normálního dobíjení byl mezitím během nového kola instalací vyměněn za zařízení rychlodobíjecí. Stojan tohoto typu umožňuje většině elektromobilů dobít převážnou kapacity baterií za cca 25 minut.

V průběhu loňského roku zastavily elektromobily u dobíjecích stanic ČEZ v areálech restaurací McDonald´s v ČR 17 847krát a načerpaly přitom celkem 237 594 kWh elektřiny. Takové množství naplno nabije baterie 6600 elektromobilů střední třídy nebo umožní ujet 1,87 milionu kilometrů a 46krát objet zeměkouli.

V rámci dvojice projektů financovaných z evropského programu Connecting Europe Facility ČEZ již vybudoval nebo ještě postaví do konce roku 2020 celkově více než 100 rychlodobíjecích stanic, část z nich už slouží veřejnosti. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T. Vedle využívání dotačních titulů pokračuje ČEZ ve výstavbě dobíjecí infrastruktury i z vlastních prostředků nebo z Operačního programu Doprava.

V České republice je aktuálně registrováno více než 4000 čistě elektrických aut. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, o rok později 725 elektrických aut, loni 789 elektromobilů a letos jen za prvních 5 měsíců roku celkem 1 171 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…