ČEZ: Mrazy Temelínu svědčí

25.01.2019 8:49

Řádově o stovky megawatthodin elektřiny vyrábí elektrárna Temelín v těchto dnech více než v letním období. Důvodem jsou nízké venkovní teploty a úpravy, které energetici v posledních letech provedli.

ČEZ: Mrazy Temelínu svědčí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Denní rozdíl ve výrobě proti létu odpovídá roční spotřebě několika stovek domácností. Navíc se tak děje v období, kdy je v Česku dlouhodobě vyšší spotřeba. Nízké teploty svědčí i Jaderné elektrárně Dukovany, která v zimě také vyrábí více elektřiny než v létě.

Za hodinu Temelín vyrobí elektřinu, která by na celý rok stačila přibližně šesti stovkám českých domácností. V zimě je hodinová výroba dvou temelínských bloků o přibližně 40 megawatthodin více než v létě. Tento hodinový rozdíl odpovídá roční spotřebě necelých dvou desítek českých domácností.

Navíc se vyšší výroba elektráren kryje i s vyšší spotřebou elektřiny v zimě. „Ta je v našich zeměpisných šířkách v zimě o čtyřicet procent vyšší než v létě, a v mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o 0,5 procenta,“ uvedl Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ.

Důvodem vyšší výroby je podle energetiků nižší teplota chladicí vody, která proudí mezi věžemi a kondenzátory. „Nižší teplota chladící vody zvyšuje vakuum v kondenzátorech turbín a tím také jejich účinnost. Právě z toho důvodu dosahujeme nyní historicky nejvyšších výkonů okolo 1100 MW na blok,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Reaktoru se zima nějak nedotýká. Díky speciální ochranné budově jsou zde podmínky stabilní po celý rok. Vedle vyšší výroby znamenají mrazivé teploty pro energetiky častější kontroly. Sledují se například potrubní mosty, rozvody chladicí vody nebo zavření oken v bezobslužných budovách.

Samotná příprava na zimu se provádí vždy na podzim. Jde například o kontrolu přímotopů, které udržují plusové teploty v bezobslužných místnostech. Kontroluje se třeba i to, že jsou zavřená všechna okna. Je to velmi podobné tomu, jak se na zimu připravuje rodinný dům.

Od začátku roku vyrobila elektrárna Temelín 1,15 TWh elektřiny. Loni Temelín zaznamenal historicky druhou nejvyšší výrobu (více najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6739.html). Aktuálně je výkonem 2x 1082 MWe největším českým zdrojem, který se spolu s elektrárnou Dukovany výraznou měrou podílí na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nemusí do ovzduší vypustit přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…