ČEZ: Navzdory pandemii meziročně načerpaly elektromobily na jihočeských stojanech ČEZ o téměř třetinu energie více

20.04.2021 9:15

Nárůst odebrané elektřiny o 29 procent zaznamenaly v meziročním srovnání dobíjecí stanice, které Skupina ČEZ provozuje v Jihočeském kraji.

ČEZ: Navzdory pandemii meziročně načerpaly elektromobily na jihočeských stojanech ČEZ o téměř třetinu energie více
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Za první tři měsíce letošního roku v nich majitelé elektromobilů odebrali 19 642 kWh, tedy o 4 395 více než za stejné období loňského roku.

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

Nejčastěji řidiči dobíjeli na stanici v Nádražní ulici v Českých Budějovicích. Jižní Čechy tak následují celorepublikový trend, kdy Skupiny ČEZ na svých stojanech zaznamenala nárůst o 33 procent.

Přesně 1250, tedy o 258 více než loni, dobíjení zaznamenal ČEZ na deseti veřejných dobíjecích stanicích v Jihočeském kraji. Kromě krajské metropole Českých Budějovic je energetici provozují také Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni a ve Vimperku. Dobíjení elektromobilů tak roste i přes pandemická omezení, která se dotýkají i cestování. 

„Vliv pandemie samozřejmě pozorujeme i v našem sektoru, ale rozvoj elektromobility má přesto vyšší dynamiku a my mu rozšiřováním našich služeb jdeme naproti. Od začátku pandemie jsme spustili novou zákaznickou aplikaci, postavili dalších víc než 80 stanic a nabízíme možnost dobití v lokalitách skutečně po celé České republice. Pokud dosavadní letošní tempo čerpání u našich stojanů udržíme, úrovně loňských celoročních odběrů dosáhneme někdy během září,“ říká manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík. 

Palivo, které řidiči letos na jihu Čech odebrali, by vystačilo na přibližně tři cesty kolem světa.

Po celé zemi ČEZ provozuje více než 280 veřejných dobíjecích stanic, z toho je 220 rychlodobíjecích. Infrastruktura vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF). Řidiči za první čtvrtletí letošního roku odebrali 793 tisíc kWh elektřiny, tedy o třetinu více než loni. V minulých letech řidiči preferovali častější odběry o menších objemech, v období pandemie se tento trend otočil.

V České republice je aktuálně registrováno více než 6000 elektromobilů, z toho přes 3300 jich přibylo v loňském roce. Za letošní tři měsíce zatím majitelé zaevidovali 585 nových čistě elektrických aut. Odhady dalšího vývoje hovoří o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…