ČEZ: Nejdůležitější budova Temelína prošla bezpečnostní zkouškou

26.05.2023 12:37 | Komerční článek

Ochranná budova kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní kontroly, kterou tento týden na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

ČEZ: Nejdůležitější budova Temelína prošla bezpečnostní zkouškou
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Téměř čtyři hodiny vháněly speciální kompresory vzduch do ochranné budovy kolem reaktoru. Celkově do budovy přivedly 45 tun vzduchu. Vytvořily přitom přetlak 70 kPa, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch silou sedmi tun.

„Zjednodušeně řečeno na každý metr působilo několik osobních automobilů. Přitom, aby budova kontrolou úspěšně prošla, nesmí být na ploše kontejnmentu o velikosti téměř dvou fotbalových hřišť součet všech netěsností větší než zrnko hrášku,“ přirovnal průběh a výsledek kontroly Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vlastní kontrole předcházela osmnáctihodinová stabilizace tlaku. Následně pak 24 hodin automatický měřící systém zaznamenával změny tlaku. Důležitá zkouška probíhá na každém bloku jednou za čtyři roky. Zjednodušeně se dá přirovnat například k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří pokles tlaku.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33710 lidí

První temelínský výrobní blok je z důvodu plánované výměny paliva odstaven od 7. dubna. Technici už například vyměnili 42 ze 163 palivových souborů, zkontrolovali bezpečnostní systémy, parogenerátory nebo hlavní cirkulační čerpadla. Aktuálně tak mají za sebou většinu z téměř šestnácti tisíc činností. I s dodavateli se do odstávky zapojila přibližně tisícovka lidí.

Ochranná budova kolem reaktoru (kontejnment)
Důležitá budova, která odděluje reaktor od životního prostředí. Odolá například zemětřesení nebo tornádu. Je vysoká 56 metrů, stěny jsou silné 1,2 metru. Betonová konstrukce je vyztužena 132 ocelovými lany v délce od 95 do 190 metrů. Každé je spleteno z 478 menších drátů. Její těsnost energetici pravidelně prověřují.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 25. 5. 2023

První blok je v plánované odstávce pro výměnu paliva. Druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v odstávce 
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 2 557 627 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1092 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 3 827 073 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…