ČEZ: Nový termín připojení první bloku zvládli v Temelíně o 2,5 dne dříve

25.12.2016 21:56

O dva a půl dne dříve připojil provozní personál první blok temelínské elektrárny. Podle upravených plánů měl blok začít vyrábět elektřinu v úterý o půlnoci, nakonec energetici blok připojili dnes v 12:08 hodin. Po čtyřech měsících skončila odstávka prvního temelínského bloku. Aktuálně je jeho výkon 60 procent a postupně se zvyšuje. Druhý blok je v provozu na plném výkonu.

ČEZ: Nový termín připojení první bloku zvládli v Temelíně o 2,5 dne dříve
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Podle pravidel energetické burzy musíme hlásit odstavení i fázování bloků dopředu s přesností na hodiny. To je samozřejmě velmi složité, protože to musíme udělat ještě před provedením prací a kontrol. Na jejich výsledcích pak závisí časová náročnost,“ vysvětluje dřívější připojení bloku temelínský ředitel Bohdan Zronek.

Výkon prvního bloku teď bude den a půl stabilizován na 80 procentech a proběhnou další kontroly rozložení výkonu reaktoru. Po jejich dokončení bude pokračovat zvyšování výkonu. Naplno by bok měl pracovat v polovině týdne.

Původně měl být první blok připojen ještě před Vánoci. Nakonec energetici termín obnovy elektřiny o několik dní posunuli. Důvodem byla vysoká teplota části jednoho z ložisek turbíny. „Příčinu jsme odstranili úpravou nastavení vůlí ložiska. Vlastní práce trvaly přibližně den. Nejvíce času zabralo vychlazení turbíny o sto stupňů,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

Podle Svitáka pak další den trval nájezd bloku od startu reaktoru. „Proti běžnému najíždění z odstávky jsme byli o den rychlejší, protože první část kontrol výkonu reaktoru jsme už měli za sebou,“ dodal Sviták.

Během čtyř měsíců zvládli energetici skoro dvanáct tisíc činností. Ověřili stav tlakové nádoby reaktoru, vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy i všechny díly turbíny.

Podle temelínského ředitele budou důležité první týdny provozu. „Případné problémy se projeví zpravidla brzy po najetí. Zatím tomu nic nenasvědčuje, ale připojení bloku k přenosové soustavě rozhodně nesnižuje naši pozornost, ta se naopak přesouvá dál,“ uzavřel Zronek.

První blok elektřinu nevyráběl od konce srpna. Druhý blok byl pro výměnu paliva odstaven od června do začátku září. Aktuálně je v provozu na plném výkonu. S plným výkonem druhého temelínského bloku počítá ČEZ i v závěru roku, přestože původně měl být blok na dva týdny odstaven. Díky stabilizaci provozních parametrů ČEZ odstávku v polovině listopadu zrušil. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,8 miliard kilowatthodin elektřiny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…