ČEZ: Ochranná budova kolem reaktoru prošla testem těsnosti

13.08.2015 21:00

Ochranný obal kolem reaktoru splňuje všechna kritéria těsnosti. Takový je výsledek důležité bezpečnostní zkoušky, kterou v noci na odstaveném prvním bloku dokončili technici v Jaderné elektrárně Temelín.

ČEZ: Ochranná budova kolem reaktoru prošla testem těsnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Aby bylo možné zkoušku provést, musela být ochranná budova kolem reaktoru (tzv. kontejnment) hermeticky uzavřena. Následně bylo do budovy přivedeno 45 tun vzduchu. Vytvořil se tak přetlak 70 kPa, při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch sílou pěti tun. Po dobu tří dnů se neustále sledovalo, zda nedochází ke snižování tlaku. Zjednodušeně se test dá přirovnat například k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří úniky tlaku. Náročná zkouška, která probíhá na každém bloku jednou za čtyři roky, potvrdila dobrou kondici ochranného obalu a kontejnment tak splňuje všechna těsnostní kritéria.

Odstávka prvního bloku dál pokračuje. Aktuálně k nejdůležitějším činnostem patří vyvezení kontejneru s použitým palivem do skladu v areálu elektrárny. Výrobu by první blok měl obnovit v závěru srpna. Na druhém bloku probíhá odstávka spojená s opravou chlazení generátoru.
Od začátku roku vyrobily oba bloku 7,95 miliard kWh elektřiny.

Ochranný obal (kontejnment) je jednou z hlavních bezpečnostních bariér Jaderné elektrárny Temelín. Chrání reaktor a další důležitá technologická zařízení primárního okruhu před extrémními vlivy jako jsou například zemětřesení, tornádo, silné srážky nebo tlaková vlna po výbuchu. Jedná se o železobetonový válec vysoký 56 metrů o vnitřním průměru 45 metrů přikrytý kulovým vrchlíkem. Kopule je silná o 1,1 metrů, stěny jsou ještě o 10 centimetrů silnější. Vnitřní povrch ochranného obalu je pokryt 8 milimetrů silnou vrstvou nerezové oceli, která hermeticky uzavírá vnitřní prostor a tak brání případnému úniku radionuklidů do okolí.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 3,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…