ČEZ: Osm stovek lidí si během dne otevřených dveří prohlédlo Temelín

29.07.2017 20:47

Ověření totožnosti, kontrola detektorem kovů a nástup do autobusu. Touto vstupní procedurou dnes prošlo osm stovek návštěvníků Jaderné elektrárny Temelín. Tradičně poslední červencovou sobotu zde proběhl Den otevřených dveří a celkově k jihočeské elektrárně dorazilo téměř 1200 lidí.

ČEZ: Osm stovek lidí si během dne otevřených dveří prohlédlo Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Do areálu elektrárny vjely autobusy s návštěvníky celkem osmnáctkrát. Jízdní řád byl přesně daný. Autobusy odjížděly v půlhodinových intervalech. Lidé měli dopředu rezervovaný čas a tak fronty byly minimální. V podstatě jen při nástupu do autobusu, ale bez vstupních kontrol to nešlo. Během půl hodiny autobus projel praktický celý 125 hektarů rozlehlý areál. Jelo se například kolem chladicích věží, skladu použitého paliva nebo obou výrobních bloků. Součástí byla i prohlídka výcvikového centra pro operátory a Infocentra v zámečku Vysoký Hrádek.

Mezi návštěvníky převažovali Jihočeši. Z nedaleké Zlivi přijel Josef Koprna. „Zaujala mě celková bezpečnost elektrárny a taky nároky, které jsou kladeny na operátory. Líbil se mi simulátor, kde můžou operátoři trénovat. Dění na elektrárně sleduji především díky časopisu Temelínky.“

Na doporučení svých kamarádů využili možnost prohlídky elektrárny Alžběta Hájková a Josef Skládánka. „Bylo to fajn, líbilo se mi to moc. Je to příjemné vidět, jak to uvnitř areálu vypadá. Nejvíce mě zaujala jeho velikost a uvědomíte si to třeba přímo pod chladicími věžemi,“ podělil se pár o bezprostřední dojmy.

V blízkosti Dukovan bydlí Miroslav Král. V těchto dnech je se svými přáteli na chatě nedaleko Temelína. A možnost prohlédnout si jihočeskou elektrárnu zevnitř ho zaujala. „Bylo to velmi zajímavé, vše bylo přehledně ukázané. Nejvíce mě zaujaly stopy po záření, které jsme viděli v mlžné komoře. Jaderná energetika je podle mě potřeba. Vyrobí nejvíc elektřiny, navíc čistě a věřím i v bezpečnost jaderných elektráren,“ poznamenal spokojený návštěvník z Vysočiny.

Návštěvníci infocentra si mohli vyzkoušet elektrokoloběžky, elektroskateboardy nebo speciální skákací boty powerisery. Jízdu na koloběžce si hodně užíval jedenáctiletý Honzík Mifka. „Vyzkoušel jsem elektrokoloběžku i elektroskateboard. Koloběžka mě bavila víc a jízda byla i bezpečnější. Na elektroskateboardu jsem se bál, ale s instruktorem to bylo lepší,“ svěřil se Honzík.

Další možnost prohlédnout si elektrárnu Temelín budou mít lidí v prosinci, kdy elektrárna organizuje noční adventní prohlídky.

Za první polovinu letošního roku navštívilo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín přes 16 tisíc lidí. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…