ČEZ: Permoníkům v infocentru stále více lezou za uhlím hledači pokladů

31.07.2015 16:31

O klasické výrobní zdroje energie Skupiny ČEZ na severu Čech projevilo během prvního pololetí zájem 2 461 návštěvníků z různých míst v ČR i zahraničí.

ČEZ: Permoníkům v infocentru stále více lezou za uhlím hledači pokladů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Konkrétně do Elektrárny Tušimice se jich vydalo 1 381 a do Elektrárny Počerady 151.  Virtuální prohlídku nového zdroje a dalších zajímavostí z oblasti energetiky pak absolvovalo v Informačním centru Ledvice 939 zájemců.

Do Elektrárny Počerady tradičně zavítali studenti z ČVUT Praha na svou čtyřdenní povelikonoční praxi. Letos jich bylo 17, přičemž studijní pobyt v elektrárně byl již dvacátý první v pořadí. “Každoročně k nám jezdí i vysokoškoláci z přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy, tentokrát jich bylo šestadvacet,“ uvedla Marie Šlajchová, asistentka ředitele, která má v Elektrárně Počerady exkurze na starosti. Jak dodala, stranou nezůstala ani VŠCHT Praha, z níž na exkurzi dorazilo 50 studentů, ze Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem pak přijelo 18 středoškoláků. „Do celkové návštěvnosti v prvním pololetí je ještě zapotřebí započítat 38 pracovníků ICT Praha a čtyřčlennou skupinu technických odborníků, kteří hodnotí projekty vědy a výzkumu financované z fondu Evropské unie.“

Prohlídku zmodernizovaného provozu Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechalo ujít 1 381 návštěvníků. Byli mezi nimi jak vysokoškoláci a středoškoláci, tak i žáci ze základních škol ze severních, středních a západních Čech. Zájem o prohlídku měli nejen jednotlivci, ale hlavně organizované skupiny, mimo škol ho například projevilo 20 členů Klubu železničních cestovatelů či 30 účastníků takzvaného Buštěhradského fóra.

„Provedli jsme 52 skupin a několik jednotlivců. Kromě školáků a studentů jsme tu měli na exkurzi i návštěvníky z Turecka a ze sousedního Německa. V tomto případě se jednalo o 16 členů městského zastupitelstva v Annabergu. Zavítalo k nám i 29 studentů z Dánska. Tradičně se u nás skládala dvoudenní Energetická maturita a v dubnu v našem návštěvnickém a vzdělávacím centru dokonce oslavila i s rodinnými příslušníky kulaté sedmdesátiny, včetně exkurze do provozu, jedna z bývalých zaměstnankyň Skupiny ČEZ,“ poznamenala Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 939 osob. Je přitom více než pravděpodobné, že zde letos přivítají šťastlivce s číslem 15 000, neboť k této magické hranici už chybí jen příchod 174 návštěvníků. Možná to bude, a to bez nadsázky některý z moderních hledačů pokladů, tedy příznivce geocachingu. „Někde blízko nás je schovaná takzvaná keška, takže díky mobilnímu telefonu a GPS k nám našla cestu zhruba stovka těchto nadšenců. Za celý loňský rok jich přitom bylo jen čtyřicet,“ řekla Jana Muraňská, recepční Informačního centra Ledvice.

Tradičními návštěvníky byli podle ní žáci a studenti ze základních, středních či vysokých škol v Bílině, Teplicích, Bohosudově, Dubí, Ústí nad Labem, Praze a Sokolově. A také děti z ledvické mateřinky, které se každý rok přijdou podívat na film s dinosaury, jež se marně snaží pohladit, a také si trochu pohrát s permoníky v suterénu infocentra.  Ze zahraničních návštěvníků pak Jana Muraňská vzpomněla na 6 Italů a desetičlennou výpravu z Ruska. Obě skupiny si Informační centrum klasické energetiky prohlédly už v lednu.

Na cestu k nejzajímavějším nebo nepřístupným partiím 12 elektráren Skupiny ČEZ se ovšem může vypravit každý, a to přímo z domova. Stačí, když usedne k počítači a zadá: http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/. Každá prohlídka startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel pak může na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektrárny. Vše je doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Severní Čechy jsou zde zastoupeny zatím Elektrárnou Tušimice a vodní elektrárnou Střekov. V dohledné době k nim přibyde virtuální prohlídka nového paroplynového cyklu v Počeradech a po skončení výstavby a uvedení do provozu i vysoce ekologického Nového zdroje v Ledvicích o výkonu 660 MW. Virtuální prohlídky mají na svém kontě již více než 85 000 unikátních uživatelů a 145 000 zhlédnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…