ČEZ: Po Nákří se proháněly originální masopustní maškary

23.02.2020 20:40

V Nákří na Českobudějovicku byla v sobotu 22. února k vidění zcela originální, pro tuto obec nedaleko temelínské elektrárny ovšem zcela tradiční, masopustní koleda.

ČEZ: Po Nákří se proháněly originální masopustní maškary
Foto: jihoceskyvenkov.cz
Popisek: Nákří

Kdo by čekal pro jižní Čechy obvyklou růžičkovou, mečovou, či slaměnou koledu, čekal by zde marně. V Nákří totiž typické „kolečko“ netančí „mládenci“, ale třeba Apačové, Keltové, nebo mušky Lihomilky.

„Rozhodně nejde o žádný novodobý výstřelek. Před třinácti lety, kdy jsme masopust díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ obnovili, jsme navázali na jeho původní historickou podobu. Její zvláštností je, že každý a to včetně dětí, přijde v masce, kterou si sám vybere. Objeví se tak ledaskdo a ledacos. Nemáme žádná omezení. Do poslední chvíle tak vlastně nikdo neví, jaké masky se objeví,“ vysvětlil formu zdejší masopustní koledy starosta Nákří Miloslav Jodl. Sám v masce středověkého rytíře.

Přibližně osmdesátka kostýmovaných koledníků se sešla v půl jedenácté před místním hostincem. Zde jim starosta předal symbolický klíč od obce a povolil koledu. Následovalo svolení hostinské s večerní veselicí a v jedenáct hodin se průvod koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci. Před každým čekalo účastníky koledy pohoštění.

„Kostýmovaných koledníků rok od roku přibývá. Zatímco prvního obnoveného ročníku se zúčastnilo jednadvacet dospělých a dvě děti, nyní se začíná jejich počet pomalu blížit stovce,“ poznamenal Jodl. Obec proplácí každému z koledníků náklady na pořízení, či zapůjčení kostýmů až do výše 300 korun.

Rozdíl mezi lidovou klasikou a nákeřským originálem, byl viditelný na první pohled. V koledě se místo tradičních „růžičkových“ mládenců, matky, hejtmana, rychtáře, konšelů, tancmajstrů, židů atd., objevily divoženky, muži v černém, už zmínění Apačové, Keltové a mušky Lihomilky. S nimi rytíř, smrtka, farář, egyptská královna Kleopatra, zajíci, kovbojové, trestanci, princezny. Nechyběla ani Bosana ze Tří veteránů, flyboy Eda - prostý pobíječ much a další postavy. O hudební doprovod se postaralo trio hejkalů. Dvě heligonky a virbl.

„Masopust je u nás současně úvodní akcí letošního Oranžového roku, v rámci kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce ve třiatřiceti městech a obcích v třináctikilometrovém okruhu okolo elektrárny. Tyto pravidelné příspěvky nám mimo jiné umožnily návrat k některým tradicím, například právě k masopustu a daly také možnost vzniku zcela nových obecních tradic. Jednou z nich je třeba betlém v životní velikosti, který stále rozšiřujeme, a u nějž se pravidelně setkávají lidé z obce i okolí na Štědrý den při zpívání koled,“ konstatoval starosta.

Nákeřský masopust završila od 17 hodin veselice v obecní hospodě spojená s vepřovými hody a vyhodnocením nejlepších masek.

Nákří leží zhruba 11 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou v rovinaté, rybníky protkané krajině. V současné době zde žije 222 stálých obyvatel. Dominantou obce je kostel sv. Petra a Pavla z poloviny 14. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…