ČEZ: Podle Státního úřadu inspekce práce je Temelín Bezpečný podnik

07.05.2023 20:51 | Komerční článek

Temelín i Dukovany mají dobrý systém bezpečnosti práce a pracovníci nastavená pravidla dodržují. Takový hlavní závěr vyplývá z předběžné zprávy, kterou ČEZ obdržel od Státního úřadu inspekce práce. Temelín tak nepřetržitě už osmnáctým rokem plní požadavky národního programu Ministerstva práce a sociálních věcí a může používat označení Bezpečný podnik.

ČEZ: Podle Státního úřadu inspekce práce je Temelín Bezpečný podnik
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Bezpečnost práce v deseti různých oblastech prověřili během březnových kontrol auditoři z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích. Zaměřili se například na to, jak má elektrárna nastavena pravidla pro práci se zdvihacími, plynovými, tlakovými a elektrickými zařízeními nebo na systém předcházení průmyslovým haváriím či zacházení s chemickými látkami.

Kontroly přitom desetičlenný tým prováděl přímo v provozu elektrárny, například v plynové kotelně, budově vyvedení tepla, provozních dílnách nebo úpravně vody. Inspektoři hodnotili také soulad dokumentace s platnou legislativou. Podrobné závěry auditu pak formulovali v předběžné závěrečné zprávě, kterou vedení elektrárny nedávno předali. Závěrečnou zprávu pak připraví přibližně do měsíce. „Už nyní lze konstatovat, že elektrárna Temelín požadavky programu Bezpečný podnik naplňuje. I přes vysokou úroveň systému řízení bezpečnosti práce jsme vydali elektrárně určitá doporučení. Jde například o obnovení označení ovládacích prvků mostového jeřábu, výměna značení hlavního uzávěru plynu nebo oprava zajištění vrat proti samovolnému zavření v jedné skladovací budově,“ konstatoval Karel Průka, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích.

Vedení elektrárny považuje vnější audity přínosné pro další posilování bezpečnosti. „Pohled zvenku je pro nás vždy cenný a je to cesta, jak se můžeme v různých oblastech dál posouvat. Tentokrát to byla oblast bezpečnosti práce, ale další audity a mezinárodní mise nás letos čekají například v oblasti životního prostřední nebo bezpečnosti a způsobu provozu elektrárny,“ uvedl k výsledkům inspekce Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

V celé České republice může ke svému jménu titul Bezpečný podnik využívat 68 společností, z toho šest firem je na jihu Čech. Prestižní titul získala jihočeská elektrárna poprvé v roce 2005 a od té doby ho pravidelně obhajuje.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky voleb do Evropského parlamentu na Statistickém geoportálu

11:44 Český statistický úřad: Výsledky voleb do Evropského parlamentu na Statistickém geoportálu

Český statistický úřad na svém geoportálu prezentuje kromě výsledků Sčítání 2021 a demografických st…