ČEZ: Pražané si zatopí nízkoemisně – Teplárna Mělník plánuje radikální změnu zdrojů

19.12.2020 8:40 | Zprávy

Stovky tisíc Pražanů a Středočechů si v budoucnu budou užívat klimaticky přívětivější teplo a horkou vodu:

ČEZ: Pražané si zatopí nízkoemisně – Teplárna Mělník plánuje radikální změnu zdrojů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Teplárna Mělník, která zásobuje stovky tisíc pražských domácností na pravém břehu Vltavy, Mělník či Neratovice totiž oznámila ambiciózní vizi přeměny svých výroben. Místo uhlí zajistí teplo domovů nejen v metropoli ekologičtější plyn, biomasa a energetické využití odpadů. 

V příštích několika letech dojde v lokalitě Mělník k odstavení stovek megawattů uhelného výkonu. Jako první přijde už v příštím roce na řadu Mělník III (500 MW). Souběžně s odstavováním začne příprava výstavby nejprve menší plynové kotelny s výkonem cca 140 MWt a v těsném závěsu většího teplárenského paroplynového zdroje, schopného do horkovodu dodávat až 200 MWt. Následně dojde k odstavení i hnědouhelné jednotky Mělník II, která bude do té doby částečně fungovat v režimu záložního zdroje, tedy v omezeném provozu. Jako poslední skončí nedávno ekologizovaná a modernizovaná Mělník I. Dodávky tepla pro Prahu a středočeská města tak zůstanou v každém případě zachovány. Veškerá výstavba navíc bude probíhat za plného provozu, takže zákazníci nepocítí ani žádné výpadky. Naopak, uhlíková stopa tepla z Mělníka bude postupně klesat. 

„Strategickou lokalitu Mělník chceme pro teplárenskou výrobu rozhodně zachovat. Nejprve odstavíme dva ze tří hnědouhelných zdrojů, které nahradíme čistšími technologiemi. V horizontu dalších let počítáme s uzavřením i posledního uhelného bloku a kompletní přeměnou na nízkoemisní výrobu, která se bude opírat především o novou paroplynovou elektrárnu. Dálkové vytápění tak i v budoucnu zůstane šetrné k životnímu prostředí,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. 

Teplárna Mělník v posledních několika letech investovala do ekologizačních projektů několik miliard korun. Díky tomu došlo ke snížení emisí dusíku a prachu, letos bylo zprovozněno zcela nové odsíření, které snížilo objem vypouštěných emisí oxidů síry hluboko pod platné limity. Další ekologizace a snižování produkce vypouštěných emisí znečišťujících látek souvisí s plánovaným odklonem od uhelné technologie. 

Součástí klimatického závazku, který Praha přijala v roce 2019, je i snižování uhlíkové stopy v rámci nákupů služeb, což samozřejmě zahrnuje i dodávky tepla. Lokalita Mělník je pro hlavní město z tohoto pohledu klíčová, proto se jí ČEZ zabývá prioritně. 

Kromě nových plynových zdrojů počítá Skupina ČEZ v lokalitě provozované společností Energotrans v nejbližší budoucnosti také s výstavbou zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) – to by mělo výhledově pokrýt zhruba 12 % dodávek tepla. V souvislosti s nedávno oznámeným odklonem České republiky od uhlí, ale Skupina ČEZ analyzuje i další možnosti: např. výstavbu kotle na biomasu, či elektrokotlů. 

Dodávky tepla proudí z Teplárny Mělník do hlavního města už čtvrt století. Díky 34kilometrovému teplovodu, který patří k nejdelším v Evropě, mohly být odstaveny desítky lokálních pražských výroben, což výrazně zlepšilo kvalitu ovzduší v metropoli. Na teplu z Mělníka závisí téměř čtvrt milionu pražských domácností v sídlištích na pravém břehu Vltavy (Jižní Město, Lhotka, Modřany a další), ale také školy, nemocnice, kanceláře, obchodní domy a další objekty. Výhody ekologického a spolehlivého tepla využívají také středočeská města Mělník a Neratovice a okolní obce. Celkem mělnický kogenerační komplex dodá ročně kolem 10000 TJ tepla. 

Co jste nevěděli o Teplárně Mělník 

- Elektrárensko-teplárenský komplex Mělník je ze všech výroben ČEZ nejblíže Praze. Leží přibližně třináct kilometrů pod soutokem Labe a Vltavy.

- Nejvzdálenější spotřebitel tepla je od ohříváků společnosti Energotrans vzdálen 74,5 km.

- Horká voda pro Prahu je dopravována potrubím o průměru 1,2 metru na vzdálenost více než 34 km při tlaku až 2,5 MPa.

- Napáječ Mělník – Praha přechází po příhradových ocelových mostech dvakrát tok Vltavy a čtyřikrát železniční trať.

- Teploty stlačené vody v horkovodu se podle ročního období pohybují od 90 do 140°C. Na straně odběratele (v Praze nebo Neratovicích) se voda ochladí (předá teplo) a vrací se při teplotě v rozmezí 60 až 70° C.

- Voda v potrubí tepelného napaječe urazí za vteřinu vzdálenost přes dva metry.

- Horká voda putuje do Prahy průměrně 8 hodin a za tuto dobu se ochladí přibližně o 1 °C, ztráty při této dodávce obvykle nepřekračují 4 % (záleží na ročním období).

- Výroba a dodávka tepla probíhá nepřetržitě celý rok 24 hodin denně s výjimkou jednoho týdne v létě o prázdninách, kdy je prováděna zejména plánovaná údržba napaječe.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila

19:02 Český statistický úřad: Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila

Celková úroveň spotřebitelských cen zůstala v květnu stejná jako v dubnu (meziměsíční změna 0,0 %). …