ČEZ: Přečerpávací elektrárnu vidělo dalších 28 656 lidí

19.07.2014 9:57

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně navštívilo za první pololetí letošního roku 28 656 turistů, celkově už ji zhlédlo 828 814 návštěvníků. Samotná elektrárna překonala rekord ve výrobě elektřiny. Dorazili i reportéři z televizí a dalších médií.

ČEZ: Přečerpávací elektrárnu vidělo dalších 28 656 lidí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na exkurzi do kaverny s případným výjezdem na horní nádrž, podle počasí, dorazilo v prvním pololetí 16 369 návštěvníků, dalších 12 287 vyjelo lanovkou k horní nádrži. Dohromady tedy přijelo 28 656 lidí a navýšili tak celkovou návštěvnost na 828 814.

„Už jen poslední dny mají návštěvníci možnost vidět horní nádrž s minimem vody,“ říká vedoucí provozu elektrárny Vítězslav Chmelař a vysvětluje: „Vodu sice do horní nádrže už čerpáme, ale musíme použít čerpadla prvního plnění a to nějaký den zabere. Po výměně ochran totiž musíme stroje spustit nejprve v turbínovém provozu. Za pár dní do nádrže dostaneme tolik vody, kolik ji budeme potřebovat na spuštění turbíny. Další naplnění nádrže pak už bude otázkou několika hodin díky čerpadlovému chodu stroje. Po odladění ochran bude elektrárna opět plně funkční.“ Přesto, že elektrárna půlku června stála, právě z důvodu výměny ochran obou soustrojí, překonala rekord ve výrobě elektřiny. 294 milionů kilowatthodin by stačilo 240 tisícům průměrných domácností. Vzhledem k průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů zejména v Německu bude důležitost přečerpávacích elektráren pro stabilizaci tuzemské energetické soustavy v budoucnu stále stoupat. Vždyť Dlouhé Stráně zvyšují výrobu již čtvrtým rokem v řadě.

Prázdná nádrž přilákala také televizní štáby, fotografy a novináře. Z koruny hráze horní nádrže probíhaly živé televizní přenosy. Další reportáže následovaly. Novináři použili k focení z výšky i kvadrokoptéry, v novinách a na webech se tak objevily zajímavé fotografie a videa.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je držitelem čtyř „nej“. Je vybavena nejvýkonnější reverzní vodní turbínou v Evropě (325 MW), je elektrárnou využívající největší spád v České republice (534 m), z vodních elektráren Skupiny ČEZ má největší celkový instalovaný výkon (650 MW) a je zároveň nejnavštěvovanější elektrárnou Skupiny ČEZ. Elektrárna si vede dobře i v anketách, kde o umístění rozhoduje veřejnost. Letos se stala vítězem celostátního kola ankety iDNES.cz a MF DNES o unikát ČR, kde postoupila jako vítěz krajského kola. V minulosti pak dominovala v podobné anketě div ČR v roce 2005, kdy porazila Hlubokou i Pražský hrad. A v roce 2011 vyhrála anketu 7 divů Olomouckého kraje. V tomtéž roce uspořádal anketu o 7 divů Olomouckého kraje i Deník, tam elektrárna zvítězila také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…