ČEZ: Přečerpávací elektrárny v prvním pololetí opět zlomily rekord

20.07.2015 15:20

Trojice přečerpávacích vodních elektráren ČEZ, a. s., opět překonala svou produkcí v 1. pololetí roku rekordní zápis z loňska.

ČEZ: Přečerpávací elektrárny v prvním pololetí opět zlomily rekord
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V prvních šesti měsících totiž vyrobily elektrárny Dalešice, Dlouhé stráně a Štěchovice II celkem 664,3 milionů kWh elektřiny, což znamená 17% meziroční růst a pokrytí spotřeby půl milionu domácností. Podobně jako v posledních letech je příčinou mimo jiné i zvýšené využívání přečerpávacích zdrojů při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obtížně predikovatelných obnovitelných zdrojů.

Historicky nejvyšší pololetní produkci ve výši 664,3 milionů kWh hlásí přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, Dlouhé Stráně I a Štěchovice II provozované v rámci společnosti ČEZ, a. s. „V meziročním srovnání jde o 17% nárůst výroby,“ řekl Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s. Za rekordními statistikami posledních let opakovaně stojí mimo jiné i fakt, že přečerpávací elektrárny jsou v rámci celé energetické soustavy ČR stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, resp. nevýroby z nepredikovatelných obnovitelných zdrojů.

Podívejte se prostřednictvím virtuální prohlídky, jak fungují přečerpávací elektrárny

- Dlouhé stráně http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/
- Štěchovice http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-stechovice/

Výroba v přečerpávacích vodních elektrárnách ČEZ, a. s., 2005 – 1. pololetí 2015 [MWh]

Mezi přečerpávacími elektrárnami ČEZ tradičně dominovaly Dlouhé Stráně I, které za prvních šest měsíců roku vyrobily 390,6 milionů kWh. Následovaly Dalešice s 240,1 miliony kWh a Štěchovice II s 33,6 miliony kWh. Produkce všech tří přečerpávacích elektráren by stačila k pokrytí pololetní spotřeby více než 500 tisíc domácností.

Vzhledem k průběžnému zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů v blízkém zahraničí (zejména Německo) ale i v České republice - a nutnosti vykrývat jejich kolísavou produkci -  bude důležitost přečerpávacích elektráren v tuzemské energetické soustavě v budoucnu stále stoupat.

Co umí přečerpávací elektrárny?

Přečerpávací vodní elektrárny plní v elektrizační soustavě funkci statickou, dynamickou a kompenzační.

1. Statická funkce - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie.

2. Dynamická funkce – poskytují pro soustavu podpůrnou službu jako rychle startující rezerva. Přečerpávací elektrárny jsou schopny najet na plný výkon během 1 -2 minut.

3. Kompenzační funkce - slouží k regulaci napětí v soustavě.

Více o přečerpávacích vodních zdrojích Skupiny ČEZ v ČR

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dlouhe-strane.html
http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dalesice.html
http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/stechovice.html

Věděli jste, že…

• přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně – jeden z „divů světa“ – disponuje největší reverzní vodní turbínou v Evropě – o instalovaném výkonu 325 MW?

• horní nádrž PVE Dlouhé Stráně leží v nadm. výšce 1350 m a má celkový objem 2,72 mil. m 3?

• přečerpávací vodní elektrárna Štěchovice z roku 1947, která do roku 1991 vyrobila celkem 1,65 miliardy kWh převážně špičkové energie, byla v letech 1992-96 komplexně zmodernizována?

• dalešickou přečerpávací vodní elektrárnou z roku 1978 protekla za 35 let jejího spolehlivého provozu voda o objemu 55 nádrží dalešické přehrady?

• hráz dalešické přehrady 102 metrů vysoká je nejvyšší funkční sypanou hrází v Evropě?

• prvním přečerpávacím vodním zdrojem na našem území byla v roce 1930 šumavská elektrárna Černé jezero, která je dodnes funkční jako malá vodní elektrárna?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…