ČEZ: Přechody v okolí tří škol jsou již bezpečné, dočkaly se osvětlení a také nového vodorovného značení

02.09.2015 20:17

Nového osvětlení se dočkaly hned tři frekventované přechody ve středočeském Mělníku. Jejich slavnostní zprovoznění připadlo na středu 2. září. Díky odborníkům z organizace BESIP a Nadaci ČEZ, která na instalaci bezpečnostních prvků přispěla částkou 200 tisíc korun, jsou zebry na silnicích v ulicích Pražská, Českolipská a O. Wenzla zdálky viditelnější a přehlednější.

ČEZ: Přechody v okolí tří škol jsou již bezpečné, dočkaly se osvětlení a také nového vodorovného značení
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Vybrané přechody přes Pražskou či Českolipskou ulici označili odborníci za nebezpečné kvůli jejich umístění na dlouhém rovném úseku, přechod na silnici O. Wenzla zase kvůli těsné blízkosti frekventované křižovatky, z níž řidiči zatáčejí do neosvětlené části ulice. „Všechny tři přechody zároveň leží v blízkosti škol - dvou základních a jedné střední. Časté přecházení dětí společně s problematickým umístěním si i z naší strany vyžádalo maximální prevenci a snahu
o bezpečnost okolí přechodů,“ sdělil Lukáš Kuda z MěÚ Mělník. Město proto kromě instalace osvětlení na míru u každého z přechodů obnovilo a doplnilo také jejich vodorovné značení. To by mělo zvýšit pozornost řidičů z dostatečné vzdálenosti i za snížené viditelnosti a v noci.

O dohled nad návrhem a instalací bezpečnostních prvků na mělnické přechody se postarali zástupci organizace BESIP Ministerstva dopravy, s nimiž Nadace ČEZ spolupracuje. „Ve všech třech případech se jedná o dopravně komplikovaná místa. Dlouhé rovné úseky jsou z hlediska pozornosti řidičů velmi problematické, dle sčítání intenzity dopravy z konce roku 2013 překročil povolenou rychlost v ulici Pražská více než každý pátý řidič. Je tedy nutné místa s chodci co nejlépe označit a nasvítit, aby si jich řidiči všimli včas,“ vysvětlil krajský koordinátor BESIP pro Středočeský kraj Miroslav Polách.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody po celé České republice od roku 2013, kdy Dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů a veřejnost pak měla možnost svými hlasy rozhodnout, který z nich dostane prostřednictvím nadační podpory osvětlení. „Oranžové přechody se setkaly s velkým ohlasem měst a obcí i samotné veřejnosti. Snažíme se tedy systematicky postupovat v duchu základního pravidla bezpečnosti na silnicích „vidět a být viděn“ a kritická místa postupně osvětlovat. Neosvětlených, a tedy nebezpečných přechodů je však stále hodně a jsme si vědomi toho, že nás ve spolupráci s městy a obcemi po celé republice čeká ještě mnoho práce,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Další fakta:

Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Čtrnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod, při nichž zemřelo 13 chodců.

Jen za první pololetí letošního roku způsobili řidiči motorových vozidel 433 nehod z důvodu nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu.

Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).

Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %.

Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…