ČEZ: Preventivní testování zaměstnanců funguje. Nemocných je minimum pracovníků

12.02.2021 11:48

Přesně 960 testů na COVID-19 už provedli od začátku února zdravotníci v Jaderné elektrárně Temelín. Na preventivní testy chodí vedle zaměstnanců ČEZ i pracovníci dodavatelů. Účast je přitom téměř stoprocentní, testy zachytily sedm pozitivních pracovníků.

ČEZ: Preventivní testování zaměstnanců funguje. Nemocných je minimum pracovníků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Plošné testování spustil ČEZ v Temelíně před dvěma týdny jako jedno z opatření před blížící se odstávkou. Systém tento týden osobně zkontrolovala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Podobně ČEZ postupuje také v Dukovanech, kde zaměstnance pravidelně testuje od závěru loňského roku. Dosud zde zdravotníci provedli 1200 testů.

V průměru lehce přes 100 testů denně zatím v prvních dvou týdnech masivního testování zvládají zdravotníci z certifikované laboratoře, jejichž pobočka je umístěna přímo v areálu elektrárny. Plošné kontroly ČEZ v jihočeské elektrárně spustil 1. února. Testy už pravidelně prochází vedení elektrárny, hasiči, vytipovaní pracovníci, členové havarijního štábu nebo dodavatelé. Přihlásit se mohou i ostatní zaměstnanci elektrárny. Tento týden systém testování pracovníků osobně zkontrolovala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Řada jihočeských firem k opatřením přistoupila velmi zodpovědně. Temelín je ale jednoznačně v čele. Přemýšlejí dopředu, dokáží realizovat smysluplná řešení, která pak můžeme v mnoha obměnách přenášet a aplikovat jinde,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka KHS Jihočeského kraje.

Antigenní testy zachytily sedm pozitivních pracovníků. Ve čtyřech případech šlo o pracovníky dodavatele, třikrát kontroly upozornily na zaměstnance elektrárny. „Systém funguje. Dokázali jsme zachytit bezpříznakové pracovníky, následně vytrasovat a izolovat jejich kolegy. Je to důležité před blížící se odstávkou, kdy velké množství práce bude znamenat zvýšenou koncentraci lidí. A naším úkolem je ochránit elektrárnu, která je součástí kritické infrastruktury,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Testy jsou určené pro bezpříznakové pracovníky. Zaměstnanci s příznaky na elektrárnu nejezdí, přímo kontaktují svého lékaře a vedoucího a řídí se jejich pokyny. Vedle vybraných pracovníků se testy týkají i klíčových dodavatelů nebo třeba návštěv pracovníků z jiné lokality či návratů ze služebních cest. Při negativním výsledku obdrží pracovník certifikát platný i mimo hranice elektrárny.

V druhé české jaderné elektrárně v Dukovanech preventivně pracovníky testují od listopadu loňského roku. Dosud zde provedli 1200 testů a i zde je ČEZ zavedl především s ohledem na odstávku a posílení ochrany zaměstnanců.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. Tomu odpovídají i přijatá ochranná opatření v souvislosti s nemocí COVID-19. Kromě práce z domova u těch zaměstnanců, kterým to jejich náplň umožňuje, zde platí například měření teploty u vstupu, povinnost nošení roušek, nebo třeba oddělení míst v jídelnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…