ČEZ: První blok Temelína snižuje výkon, odstávka začne za necelé dva týdny

27.11.2017 13:12

Od víkendu pracuje první blok v tzv. výkonovém efektu. V jeho průběhu bude výkon reaktoru pozvolna snižován až na úroveň mírně pod 90 procent. V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 8. prosince, kdy bude blok v souladu s harmonogramem odstaven pro výměnu paliva.

ČEZ: První blok Temelína snižuje výkon, odstávka začne za necelé dva týdny
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

„Přechod na výkonový efekt je odrazem bezporuchového provozu bloku v období od poslední odstávky pro výměnu paliva. Zjednodušeně řečeno to znamená, že jsme palivo během kampaně optimálně využili,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

První temelínský blok je v provozu od 25. prosince loňského roku. Z důvodu výměny paliva bude plánovaně odstaven za necelé dva týdny. Každý den se bude výkon bloku snižovat o jedno procento. Při nižším výkonu reaktoru je možno dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů a tím je co nejefektivněji využít.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 15,2 miliard kilowatthodin elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…