ČEZ: První ostravská rychlodobíjecí stanice nabije elektromobil za 20 minut

10.03.2015 18:08

V metropoli severní Moravy je ode dneška v provozu první veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily.

ČEZ: První ostravská rychlodobíjecí stanice nabije elektromobil za 20 minut
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zařízení, které před komplexem Orchard nahradilo klasickou dobíjecí stanici, dokáže za 20 minut doplnit baterie elektrického vozu na 80 % jejich kapacity. Města na severu Moravy a ve Slezsku dlouhodobě sází na elektromobilitu s cílem eliminovat zdroje znečištění ovzduší.

Ostrava má ode dneška první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily. Zařízení projektu Elektromobilita ČEZ umístěné před komplexem The Orchard nahradilo klasickou dobíjecí stanici, která zde úspěšně sloužila řidičům elektromobilů tři roky. Dnes zprovozněná stanice umožňuje nabíjení elektromobilů všech značek.

Zkrátila se také doba dobíjení, už za 20 minut je možné doplnit až 80 % kapacity baterie.

Více o rychlodobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ: http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-vrchlabi/#dobijeci-stanice-rapid

„Moravskoslezský kraj je historicky prvním krajem, který se stal naším partnerem při propagaci elektromobility. Na jeho území cítíme velký potenciál pro rozvoj našich aktivit, elektromobilita se tady stává přirozenou součástí dopravy. Aktuálně máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k expanzi elektromobility v regionu,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V Moravskoslezském kraji dnes funguje 5 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ – jedna rychlodobíjecí a 4 klasické. Kromě tří ostravských stanic jsou „dobíječky“ k dispozici ještě v Havířově a Třinci. Další stanice jsou připravovány. V kraji také jezdí zhruba desítka elektromobilů v barvách projektu Elektromobilita ČEZ. Využívají je města Ostrava a Havířov a dále Krajský úřad Moravskoslezského kraje a společnost ČEZ Měření. Jednání o partnerství s dalšími městy v regionu jsou v pokročilém stadiu.

V České republice je v současnosti registrováno asi 600 elektromobilů, z nichž 40 patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Do konce letošního roku však odhady hovoří o překonání hranice 1000 elektromobilů v ČR. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy i v České republice se stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu. Postupně nabízí také infrastrukturní řešení pro pohodlné a bezpečné dobíjení elektromobilů v domácnostech a firmách, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je dnes důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice 42 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či radnic. Stanice jsou v provozu v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Trutnově, Vrchlabí, Třinci, Havířově nebo Chomutově. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz

V rámci projektu Elektromobilita ČEZ je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland nebo automobilky jako Škoda Auto, BMW, Peugeot, Mercedes-Benz, Volkswagen, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

Víte, že …

- v prvních 2 měsících roku 2015 se v České republice registrovalo více než 50 nových elektromobilů

- v loňském roce se v tuzemsku registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen v posledním čtvrtletí roku bylo registrováno 100 nových elektromobilů (pro porovnání: za celý rok 2013 to bylo 37 vozů, tedy 6x méně)

- v roce 2014 byly nejprodávanějšími značkami v ČR VW (76 kusů), BMW (70), Nissan (32), Tesla (20)

- kdyby každý z těchto více než 250 elektromobilů najel ročně 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 550 tisíc kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 160 českých domácností)

- lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…