ČEZ: Sázka na prevenci se hasičům z Elektrárny Počerady vyplatila

21.07.2014 11:28

Během prvního pololetí letošního roku absolvovali profesionální hasiči z Elektrárny Počerady 86 výjezdů, z toho šest v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS).

ČEZ: Sázka na prevenci se hasičům z Elektrárny Počerady vyplatila
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vyjížděli tak například k požáru rodinných domů v Počeradech a Břvanech či na žádost Policie ČR vyprošťovali odcizené havarované vozidlo z křovinatého příkopu u silnice ve směru na Polerady. Během dubnových dešťů byli dispečinkem IZS požádáni i o pomoc při čerpání vody z jednoho domu ve Výškově. V samotné elektrárně nehořelo, přičemž za proškrtnutou kolonku požáry vděčí hasiči více než 300 místním kontrolám.

„Absolvovali jsme 241 kontrolu konkrétních exponovaných míst v elektrárně se zvýšeným rizikem vzniku požáru. Během nich nebyly zjištěny žádné vážné závady nebo neshody s provozním řádem elektrárny a plněním předepsaným opatřením. Případně se přijala konkrétní opatření k odstranění nepatrných nedostatků. Další 122 pochůzky byly vyloženě preventivní a týkaly se komplexních kontrol provozu. Vždy jednou v daném měsíci pak každá hasičská směna musela projít prověřovacím cvičením zaměřeným na rychlost a zručnost v ovládání nové techniky,“ říká Josef Hubač, velitel Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s., který hodně vsází na účinnou prevenci.

Jak dále velitel elektrárenských hasičů uvedl, z celkových 86 zásahů se pouze dva týkaly předlékařské pomoci, když se zaměstnancům elektrárny udělalo nevolno na pracovišti. Technická či technologická pomoc přímo v lokalitě elektrárny byla zapotřebí ve 43 případech. Týkala se například odčerpávání vody po průtržích mračen, vyprošťování osob z výtahu, odvětrávání prostor a podobně. Třikrát pak hasiči dohlíželi na práci s otevřeným ohněm a ve 32 případech se jednalo o takzvané ostatní zásahy. Sem například patří likvidace roje včel v elektrárně či plané poplachy. V rámci Skupiny ČEZ mají hasiči za sebou i prověření havarijní připravenosti jednotky. Jednalo se o květnový simulovaný únik ropných látek do vodoteče Elektrárny Počerady během „čištění“ nádrže gravitačního odolejovače.

„Cílem havarijního cvičení bylo ověřit operativní pohotovost směnového inženýra při vzniku mimořádné události a také spolupráci pracovníků obsluhy s jednotkou Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s. Samozřejmostí bylo i ověření funkčnosti technických prostředků určených pro varování a vyrozumění zaměstnanců a dalších osob pohybujících se v elektrárně, rovněž tak rychlost aktivace havarijního štábu. Jednotka se na místo zásahu dostala během jedné minuty po výjezdu z požární stanice. Během dalších necelých pěti minut pak byla schopna přehradit dvěma sorpčními stěnami odtok s retenční nádrže a zároveň simulovat použití sorbentů. Z naší strany se tudíž jednalo o rychlý a účinný zásah tak, aby nebyla narušena ekologická rovnováha vně elektrárny,“ uzavřel Josef Hubač.

V současné době působí v  Elektrárně Počerady i s velitelem 25 hasičů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů, včetně velitele družstva. K dispozici mají cisternové vozy CAS 30 a CAS 16, zcela nový Mercedes Benz ATEGO CAS 20 a  dopravní vozidlo. Samozřejmostí jsou špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Pokud zasahují v areálu elektrárny, jsou schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsou-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému, dorazí na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut. Zasahují přitom i na Mostecku, neboť Elektrárna Počerady leží přesně na rozhraní Lounska a Mostecka. Vždy jsou ale na místě jen do příjezdu dalších hasičských jednotek, po prvozásahu se vracejí zpět na základnu v elektrárně. Vzhledem k tomu, že Elektrárna Počerady se v rámci Skupiny ČEZ stala samostatným podnikem, byla stanice vyčleněna do samostatného Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady, a. s. (HZSp – EPC). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…