ČEZ: Studenti mohou objevit fyziku díky vlastním pokusům

05.10.2013 10:01

Jak vyplývá z výzkumu Západočeské univerzity Plzeň, pouze šest procent žákovské populace se ve volném čase zabývá doma nebo v přírodě fyzikálním pozorováním či dokonce pokusy. Pro většinu žáků druhého stupně a studentů na středních školách tak fyzika představuje jen předmět, který se musí učit, aniž by mu porozuměli. Skupina ČEZ proto přichází prostřednictvím webové stránky www.vimproc.cz s novou soutěží s názvem Vím proč. Jejím smyslem je motivovat mladé lidi k natáčení videí s vlastními fyzikálními pokusy.

ČEZ: Studenti mohou objevit fyziku díky vlastním pokusům
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Zjišťovali jsme názory žáků, zajímalo nás, co jim činí největší problémy. Ukázalo se, že k fyzice přistupují jako by byla uzavřeným světem. Děti si zkrátka neumí představit praktickou využitelnost probírané látky a z přírodovědných předmětů mají strach,“ říká docent Gerhard Höfer ze Západočeské univerzity v Plzni.  Na jeho slova navazuje Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ tím, že právě proto Skupina ČEZ spouštějí stránky www.vimproc.cz, které zůstanou přístupné i po ukončení soutěže a stanou se tak interaktivní pomůckou při výuce pro každého, kdo na ně zavítá.

„K praktické fyzice se snažíme přivést už školáky, kteří se s ní poprvé setkávají během výuky na druhém stupni základních škol a samozřejmě i středoškoláky. Nejčastěji pro ně připravujeme soutěže vedoucí k vlastní aktivitě. Určitý experiment totiž vyžaduje víc energie než klikání u počítačové hry. Nyní tak mají možnost prostřednictvím natočených videí, třeba i za pomoci svých učitelů, během dvou až tří minut vysvětlit určitý fyzikální jev,“ uvedl Pavel Puf.

Soutěž „Vím proč“ má uzávěrku 31. 1. 2014. Nejlepší pokusy vybere veřejnost on-line hlasováním, současně se vyhlásí cena odborné poroty. Výherci získají přenosné počítače, tzv. tablety.  Autoři, kteří s natočenými pokusy uspějí u laické veřejnosti, si vyberou exkurzi do některého z provozů Skupiny ČEZ a pro svou třídu získají vstupenky do centra světa techniky, například Techmanie v Plzni nebo IQ parku v Liberci.

Design a technické řešení projektu „Vím proč“ zajistila společnost LMC, která již sedmnáct let provozuje portál Jobs.cz a má bohaté zkušenosti s požadavky zaměstnavatelů. Její zástupce Tomáš Ervín Dombrovský k tomu uvádí: „Firmy na českém pracovním trhu velmi často hledají absolventy technických škol. Těch je ovšem v řadě profesí výrazný nedostatek. I proto se na projektu podílíme. Chceme ukázat, že fyzika je zábava.“

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne