ČEZ: Temelín pracuje na plný výkon

24.09.2013 15:15

V pondělí v 15:21 hodin dosáhl první blok plného výkonu. Byla tak završena fáze zvýšení výkonu obou bloků o čtyři procenta.

ČEZ: Temelín pracuje na plný výkon
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Od pondělí elektrárna pracuje na výkonu 2 x 1055 MWe, tedy dosavadní výkon navýšila o 80 MWe. Díky tomu má elektrárna potenciál za rok vyrobit přibližně o 600 tisíc MWh elektřiny více. To odpovídá téměř třetině roční výroby všech fotovoltaických elektráren.

 V rámci přípravy bylo zpracováno přes 230 analýz, studií a výsledků testů, které byly předány Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a Ministerstvu průmyslu.„Všechny bezpečnostní analýzy nám potvrdily provozní rezervy,“ říká ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

 Díky projektovým rezervám mohla elektrárna zvýšit tepelný výkon každého bloku na 3120 MWt a za hodinu tak vyrábět o 40 MWh elektřiny více. Temelín tak navázal na Dukovany, které v letech 2009 až 2012 zvýšily výkon každého bloku o 44 MWe.

 Před najetím na nový výkon byla kromě analýz provedena i řada technických úprav. Šlo například o posílení kondenzátních čerpadel pro přepravu vody v nejaderné části elektrárny nebo přenastavení řídících systémů.

 Do projektu využití projektových rezerv investovala Skupina ČEZ přibližně 450 milionů korun. Ročně ČEZ na posílení bezpečnosti a zlepšení provozní spolehlivosti Jaderné elektrárny Temelín vynakládá přibližně miliardu korun. Modernizace elektrárny bude pokračovat i v následujících letech. „Provozovat jaderné elektrárny je závazek na cca 60 let. Průběžnou modernizací zajistíme to, že techniku, kterou máme k dispozici, budeme moci využívat po celou dobu bezpečně, efektivně a spolehlivě. To například pomůže přispět i ke stabilitě přenosové sítě,“ uzavírá ředitel Štěpanovský.

Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,152 miliard kilowatthodin elektřiny.

Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…