ČEZ Teplárenská hlásí: Topná sezoná na severu Čech zahájena, na zimu jsme připraveni

25.09.2014 11:50

V průběhu letních odstávek vynaložila ČEZ Teplárenská na severu Čech na diagnostické kontroly, údržbu a případnou opravu či výměnu dožité technologie 8,5 milionů korun. Všechny provozní jednotky proto hlásí plnou připravenost na zimu, přičemž ve všech lokalitách byla topná sezona definitivně v tomto týdnu zahájena.

ČEZ Teplárenská hlásí: Topná sezoná na severu Čech zahájena, na zimu jsme připraveni
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Celkové náklady společnosti ČEZ Teplárenská na zachování kvality zásobování svých zákazníků, i přes nutné úspory vyvolané teplou zimou a nižšími prodanými objemy, očekáváme za tento rok ve výši přibližně 50 milionů korun, konkrétně v severních Čechách kolem 24 milionů korun. Jen na letní odstávky byla vynaložena zhruba jedna pětina celkových peněz,“ vypočítává úsilí techniků v posledních měsících Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenská.

Letní odstávky provádíme za účelem přípravy soustavy centrálního zásobování teplem na nadcházející topnou sezonu. Prováděné kontroly a nutné opravy na zařízení, které nelze realizovat za provozu, jsou vždy pečlivě plánovány a koordinovány tak, aby byly co nejkratší s minimálními dopady na odběratele. Termíny jsou vždy oznamovány s dostatečným předstihem.

V Ústí nad Labem technici během odstávek ověřili celkem 513 komponentů měřičů tepla na 351 odběrných místech, promazali a zkontrolovali cca 300 armatur, vyměnili 40 menších a 2 velké, opravili 122 konzolí pro kluzná uložení a 24 konzolí pro pevné body na parokondenzátním potrubí v úseku 1 km. Dále opravili18 a natřeli 54 nosných sloupů parovodů, realizovali opravu stavební části dvou šachet, chemicky vyčištili10 výměníků na 7 stanicích, a nahradili již dožilý systém přečerpávací stanice kondenzátu.

„V Bílině jsme vyměnili a opravili odvaděče kondenzátu, dále opravili potrubí parovodu na trase Ledvice – Bílina, i čerpadla a čtyři výměníkové stanice. V Teplicích byly dokončeny zbylé povrchové úpravy zeleně na zbývajících místech po projektu Přepojení Prosetic a Šanova na centrální zásobování teplem, díky němuž jsme pro tyto odběratele snížili cenu tepla o 15 procent,“ říká Pavel Šušák.

Na Chomutovsku technici realizovali neodkladné akce v rámci dlouhodobých programů údržby a obnovy spolehlivosti systémů centrálního zásobování teplem. „V Kadani a Klášterci nad Ohří došlo k výměně několika kulových ventilů na vypouštění a odvzdušnění a provedly jsme také provozní kontroly zařízení. V Chomutově a Jirkově jsme vyměnili 2 ucpávkové kompenzátory na tepelném napaječi, dále korozí poškozenou etáž pod silnicí I/13 a odvzdušňovací ventily v ulici Dostojevského,“ uzavírá Pavel Šušák.

Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Tato situace nastala právě mezi 22. až 25. zářím, kdy začaly pravidelné dodávky tepla pro všechny odběratele na severu Čech.

ČEZ Teplárenská, a. s., zásobuje na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji, teplem města Ústí nad Labem, Trmice, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Teplice, Bílina, Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek. Hlavními dodavateli tepla pro Teplárenskou jsou zde elektrárny společnosti ČEZ – Tušimice (Kadaň), Prunéřov (Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří) a Ledvice (Teplice, Bílina), plynové kotelny (Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek) a Teplárna Trmice (Trmice, Ústí nad Labem). Kromě velkých odběratelů v podobě různých firem a společností se celkem jedná o zhruba 89 700 domácností.
Všeobecné informace o ČEZ Teplárenská, a. s., naleznete na www.cez.cz/teplarenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…