ČEZ Teplárenská je na severu Čech na zimu připravena

07.10.2015 14:31

V průběhu letních odstávek vynaložila ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ na severu Čech na diagnostické kontroly, údržbu a případnou opravu či výměnu dožité technologie téměř 55 milionů korun. Důvodem odstávek jsou opravy, revize a diagnostika technického stavu horkovodů a parovodů a dále nutné opravy zdrojů tepla tak, aby byla v následujícím topném období zajištěna vysoká spolehlivost dodávek zákazníkům. Všechny provozní jednotky proto hlásí plnou připravenost na zimu, přičemž ve všech lokalitách byla topná sezona definitivně zahájena po 20. září.

ČEZ Teplárenská je na severu Čech na zimu připravena
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pravidelná dodávka tepelné energie se zahájí podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. tehdy, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13 ºC ve dvou dnech po sobě jdoucích a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch v 7,14 a ve 21 hodin, přičemž naposledy měřená teplota se počítá dvakrát,“ vysvětlil na úvod Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské, proč právě mezi 20. až 23. zářím začaly pravidelné dodávky tepla pro všechny odběratele na severu Čech.

Aby byly všude zabezpečeny komfort, kvalita a spolehlivost v dodávkách tepla, bylo ovšem nutné během tradičních letních odstávek prověřit veškeré technologické zařízení a rozvodné sítě. „Během července jsme vyměnili sekční uzávěr v lokalitě Trnovany – Šanov, což byla stěžejní akce letošní odstávky v Teplicích. Dále jsme vyměnili na různých úsecích a větvích tepelného napaječe již dosluhující armatury a odvaděče. Odstranili jsme i dva úniky páry, a to z hlavního napaječe v oblasti lesoparku v Řetenicích a v kolektoru u výměníkové stanice Doubravka,“ říká Belo Svitek, manažer provozní jednotky Teplice.

Jeho bílinský kolega k tomu dodal, že i jejich letní příprava na zimu probíhala podle plánů oprav a údržby, zvláště se zaměřením na zvýšení bezporuchového provozu. „Zkontrolovali jsme všechny armatury a provozuschopnost výměníkových stanic. Pokud jsme narazili na již nevyhovující díly, tak byly vyměněny,“ konstatoval Petr Smrž, manažer provozní jednotky Bílina.

Jako každoročně byla na Chomutovsku vyměněna část potrubních systémů, u nichž předchozí diagnostika ukázala, že již se blíží na hranici své životnosti, zároveň s nimi došlo i na výměnu izolací. „Vyměnili jsme potrubí a uzavírací prvky v uzlových bodech důležitých pro spolehlivost soustavy. V rámci dlouhodobého programu sledování životnosti zařízení došlo i na další diagnostické kontroly kritických míst, kontrolou prošly i nosné ocelové konstrukce, proběhly stanovené revize elektrických zařízení a ověření správnosti měřičů tepelné energie,“ uvedl Libor Vízek, manažer provozní jednotky v Chomutově.

Prakticky stejné práce, jako ve všech výše jmenovaných lokalitách, probíhaly i v Ústí nad Labem. „Promazali jsme a protočili všechny armatury tepelné sítě a ty již nefunkční nahradili novými. Dále jsme opravili vybrané betonové základy, nosné ocelové konstrukce, závěsy a uložení. Rovněž bylo opraveno přes sto metrů dlouhé přemostění parovodu přes železnici a nechali jsme ověřit fakturační měřiče tepla,“ doplnil sondu do letní přípravy ČEZ Teplárenské na zimu Jiří Gruber, manažer provozní jednotky Ústí nad Labem.

„Na kontrolu, údržbu či opravy parovodů, horkovodů, výměníků a dalšího zařízení jsme letos na severu Čech od ledna do srpna vynaložili desítky miliónů korun. Nejvíce jsme pochopitelně proinvestovali během plánovaných letních odstávek. Rozsah prací ovšem nevybočoval z každoročního standardu a požadované kvality. Výměny některých zařízení jsou přitom součástí dlouhodobého programu obnovování a udržování vysoké spolehlivosti systému dodávajícího tepelnou energii.“ uzavřel Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenské s tím, že snižování budoucích nákladů na údržbu a snižování ztrát tepla při jeho distribuci konečným zákazníkům jsou v rámci dlouhodobých programů realizace poměrně finančně náročné operace. Proto je jejich plnění rozloženo do horizontu více než deseti let.

ČEZ Teplárenská, a. s., zásobuje na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji, teplem města Ústí nad Labem, Trmice, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Kadaň, Teplice, Bílina, Ledvice, Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek. Hlavními dodavateli tepla pro Teplárenskou jsou zde elektrárny společnosti ČEZ – Tušimice (Kadaň), Prunéřov (Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří) a Ledvice (Teplice, Bílina, Ledvice), plynové kotelny (Dubí, Krupka, Duchcov, Hrob a Osek) a Teplárna Trmice (Trmice, Ústí nad Labem). Kromě velkých odběratelů v podobě různých firem a společností se celkem jedná o zhruba 90 000 domácností.

Všeobecné informace o ČEZ Teplárenská, a. s., naleznete na www.cez.cz/teplarenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…