ČEZ: V Temelíně jsou na zemětřesení připraveni

06.03.2016 15:48

Na, v ČR těžko představitelné, zemětřesení pět a půl stupně Richterovy škály jsou připraveni v Jaderné elektrárně Temelín. ČEZ pořízením speciálních kontejnerů pro uskladnění těžké techniky dokončil balík ochranných opatření proti seizmické události.

ČEZ: V Temelíně jsou na zemětřesení připraveni
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

V minulých letech energetici například zodolnili hasičskou stanici, nakoupili těžkou techniku pro odstranění trosek a pořídili speciální stany pro havarijní štáb. Dohromady vše přišlo na dvacet miliónů korun.

„Zátěžové testy nám potvrdily, že budova reaktoru a důležité bezpečnostní systémy jsou dostatečně robustní. Jejich seizmická odolnost je mnohonásobně vyšší než nejvyšší zemětřesení, které zde bylo kdykoli vůbec zaznamenáno. Ale také z nich vyplynulo, že při rozsáhlém poškození jižních Čech nemůžeme spoléhat na vnější pomoc a musíme si poradit sami,“ uvedla Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Nově mají pomoci i čtyři speciální kontejnery, které chrání majetek v hodnotě osm miliónů korun. Temelínští hasiči v nich mají uskladněnu techniku pro likvidaci následků rozsáhlého zemětřesení. V areálu elektrárny jsou rozmístěny strategicky, každý na jiném místě. Nejvzdálenější je přibližně 300 metrů od základny hasičů. Lehká ocelová konstrukce zajistí, že případné zemětřesení nepoškodí uskladněnou techniku. Speciální úpravy má kontejner pro cisternu. „Je tepelně izolovaný a navíc je průjezdný. Nemusí se couvat, zajíždí se a vyjíždí se popředu. Jak se říká, je potřeba mít otevřena zadní vrátka a pro krizové situace to platí obzvlášť,“ poznamenal Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů.

Všechny kontejnery mají své rozvody elektřiny, světlo a zásuvky. Trvale pod napětím však nejsou. V případě potřeby by hasiči proud zajistili pomocí mobilní elektrocentrály. V kontejnerech je umístěn například speciální bagr, vozidlo s hydraulickou rukou a radlicí, naftová cisterna nebo mobilní čerpadlo pohonných hmot. Klasická požární technika zůstává v garáži v hasičské stanici, která je již seizmicky zodolněna. Třípatrová budova byla před dvěma roky vyztužena pomocí 4,5 tun železa.

Doplnění hasičského vybavení patří mezi opatření navazující na takzvané stress-testy přijaté Evropskou komisí po událostech v japonské Fukušimě. Temelín v jejich rámci mimo jiné rozšířil způsoby chlazení reaktoru, přidal další nezávislé zdroje elektřiny, nebo zvýšil počet zařízení na likvidaci vodíku v budově chránící reaktor. Opatření byla zaměřena mimo jiné i na to, aby elektrárna nejméně tři dny zvládala mimořádné přírodní pohromy úplně sama, bez jakékoliv pomoci zvenčí.

Temelínská jednotka má 76 hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. K dispozici mají techniku na likvidaci požárů, technických událostí a speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách. Součástí vybavení je i špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Dojezdová doba v areálu elektrárny je čtyři minuty. Na základě vyzvání operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pomáhají i mimo areál elektrárny. V těchto případech musí být vždy držen požadavek na minimální počet osob a techniky, která musí být přítomna tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost elektrárny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…