ČEZ: V Temelíně mají na vstupu nové bezpečnostní rámy

29.09.2017 12:43

Sedm nových bezpečnostních rámů zvýšilo bezpečnost elektrárny Temelín. ČEZ na obou jaderných elektrárnách kompletně obměnil rámové detektory kovů.

ČEZ: V Temelíně mají na vstupu nové bezpečnostní rámy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nové dokáží určit přímo část lidského těla, ve které se kovový předmět nachází. V Temelíně investice energetiky vyšla na pět milionů korun.

Denně jimi projdou stovky lidí. Stačí drobný kovový předmět a bezpečnostní rám na pracovníka upozorní zvukovým i světelným signálem. Následuje další kontrola ručním detektorem. Celá procedura je stejná jako při letištních kontrolách.

Podobná je i citlivost rámů. Temelínské rámy zachytí i šrouby v noze nebo kovové kyčle. I proto jsou tito zaměstnanci vybaveni speciální kartou. Ostatní lidé s kovovými implantáty, kteří vstupují jednorázově, musí ochrance předložit lékařské potvrzení.

„Jde o opatření, která reflektují bezpečnostní situaci v Evropě. Další kroky připravujeme i v návaznosti na nový Atomový zákon. K nejdůležitějším bude patřit vymezení vitálních zón, tedy nejdůležitějších míst elektrárny, kde dojde k dalšímu posílení bezpečnosti,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ.

I přes instalaci nových rámů se vstupní procedura nemění. Pracovníci i nadále procházejí stejným rámem a stejnou kontrolou. Ta je nově citlivější a ochranka tak získá více informací. Na čase průchodu se to neprojeví. Díky novému rentgenu elektrárna navíc posílila i kontroly obuvi. Tato kontrola obnáší vyzutí bot a jejich průjezd rentgenem. Je to ale až třetí krok, kterému předcházím pozitivní kontrola celotělovým rámem a ručním detektorem kovů.

Vedle kovových předmětů je temelínská ochranka vybavena zařízením na kontrolu výbušnin a narkotik. A i tady plánují energetici v následujících měsících modernizaci.

Od loňských březnových útoků v Bruselu je elektrárna ve zvýšeném bezpečnostním stupni 1.

Stupně fyzické ochrany jaderných elektráren

Stupeň 0

Základní stupeň, který je pro období, kdy není známa žádná konkrétní ani obecná hrozba

teroristického útoku na území ČR.

Stupeň 1

Je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situaci v zahraničí, zejména v zemích EU. V tomto stupni nejsou konkrétní zjištění o teroristické aktivitě na území ČR. Při stupni 1 se například zintenzivňuje monitoring okolí JE.

Stupeň 2

Vyhlašuje se při zvýšené pravděpodobnosti teroristického útoku na území ČR, přičemž nejsou známy bližší okolnosti této teroristické hrozby. Zavádí se při něm bezpečnostní opatření ve shodě s opatřeními vlády ČR. V blízkosti jaderných elektráren se intenzivně monitoruje okolí včetně vzdušného prostoru a omezují se vstupy osob s doprovodem do areálu elektráren.

Stupeň 3

Vyhlašuje se při vysoké pravděpodobnosti teroristického útoku v ČR. Přijatá opatření mají útoku zamezit, případně minimalizovat následné škody. Veškerá opatření jsou přijímána v souladu s kroky vlády ČR a na základě informací bezpečnostních složek. Jde o nejvyšší stupeň bdělosti a pohotovosti, je vyhlášen zákaz vstupu osob s doprovodem a střežený prostor jaderných elektráren se uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…